Agrometeo: Suprafete intinse cultivate cu porumb se confrunta cu seceta pedologica

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Continutul de umiditate din solul agricol, in cultura porumbului, va prezenta valori scazute si deosebit de scazute pe majoritatea suprafetelor, seceta pedologica avand diferite grade de intensitate, de la moderata la extrema, se precizeaza in prognoza agrometeorologica realizata de ANM, valabila in perioada 22-28 iulie 2015.

Din punct de vedere termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme calduroasa, chiar caniculara, in aproape toata tara. Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 19 si 32 de grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind intre un grad si 8 grade Celsius fata de normalul perioadei, la nivelul intregii tari. In timp ce maxima aerului se va incadra intre 28 si 39 de grade Celsius, minimele vor oscila intre 9 si 25 grade Celsius, in cea mai mare parte a zonelor agricole.

Cu toate acestea, prognoza mentioneaza ca sunt posibile ploi locale sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, in cea mai mare parte a regiunilor, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 22-28 iulie 2015

Continutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura de porumb, va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica avand diferite grade de intensitate, respectiv moderata, puternica si extrema, in Crisana, Maramures, Moldova si Dobrogea, pe suprafete agricole extinse din Banat, Oltenia, Muntenia, vestul Transilvaniei. Totodata, in cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul si nord-vestul Munteniei, local in centrul, sudul si estul Olteniei, izolat in vestul Banatului, aprovizionarea cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare si apropiate de optim.

Starea de vegetatie a culturilor agricole in perioada 22-28 iulie 2015

In acest context, procesele vegetative ale culturilor de camp si pomi-viticole vor fi mai intense in majoritatea regiunilor, in special pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului. De asemenea, din cauza mentinerii temperaturilor maxime din aer peste pragurile biologice critice de rezistenta ale plantelor (30-32 grade Celsius) se va semnala in continuare fenomenul de ofilire temporara si rasucire a frunzelor in orele de amiaza, ingalbenirea si uscarea partiala a aparatului foliar, precum si fortari stadiale, indeosebi pe arealele cu deficite de umiditate in sol.

Sub aspect fenologic, graul de toamna ajuns la maturitatea deplina se va recolta de pe ultimele suprafete, iar culturile tardive isi vor continua maturitatea in ceara si deplina (30-100%).

Floarea-soarelui, semanata in perioada optima, va parcurge formarea/cresterea calatidiului (20-100%), inflorirea (10-100%) si maturitatea in ceara (10-50%), in timp ce porumbul va inregistra formarea paniculului (60-100%), inflorirea/matasirea (10-100%), precum si inceputul maturitatii in lapte (10-20%).

Potrivit specialistilor ANM, in principalele bazine specializate, sfecla de zahar se va afla la infrunzire (21-35 frunze), alungirea/ingrosarea axei hipocotile (70-100%) si acumularea zaharului in radacina, iar la cartof se va semnala formarea/cresterea lastarilor laterali (80-100%), tuberizarea (50-100%), butonizarea si inflorirea (20-100%) si vestejirea vrejilor (10-100%) la soiurile timpurii.

De asemenea, in majoritatea plantatiilor, pomii fructiferi vor parcurge cresterea fructelor/rodului, acumularea zaharului, iar la fructele de sezon se va continua maturarea si recoltarea. Vita-de-vie va inregistra cresterea lastarilor si a frunzelor, formarea si cresterea boabelor. In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole in camp (recoltare, erbicidari, prasile manuale, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) vor fi sistate temporar.

Lucrari de specialitate in perioada 22-28 iulie 2015

  • Efectuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la graul de toamna si fructele de sezon;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
  • Lucrari de intretinere in culturile prasitoare si speciile pomi-viticole (combaterea bolilor si daunatorilor, erbicidari, prasile manuale);
  • Aplicarea irigatiilor pe terenurile agricole unde se mentine fenomenul de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE