PNDR: Ferma modernizata numai cu fonduri europene nerambursabile

Facebook
Twitter

Cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile, disponibile prin PNDR, o tanara din comuna Andrieseni, judetul Iasi, a reusit sa se instaleze in fruntea fermei sale, implementand astfel un proiect in valoare totala de 20.000 de euro.

Proiectul a fost finantat prin intermediul Masurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, in cadrul PNDR 2007-2013. Beneficiarul, Daria Turcanu, a implementat acest proiect in valoare totala de 20.000 de euro in perioada 2009-2014, aceasta fiind si suma nerambursabila obtinuta.

Totul a inceput in momentul in care Daria Turcanu a preluat ferma cu o dimensiune economica de 11 UDE, de la parintii ei, cu scopul de a o moderniza si dezvolta. Astfel, tanara
fermiera a intocmit un plan de afaceri pe cinci ani, pe care l-a depus in martie 2009, iar in luna iulie a aceluiasi an a semnat contractul de finantare.

Ideea proiectului a pornit din dorinta de dezvoltare si valorificare a potentialului agricol din regiune prin achizitionarea de utilaje capabile sa asigure un randament ridicat (cu un consum mai mic pe unitatea de suprafata), diversificarea productiei si, nu in ultimul rand, adaptarea exploatatiei la standardele comunitare.

Obiectivul general al proiectului a constat in instalarea tinerei fermiere ca sef de exploatatie agricola, urmarindu-se cresterea competitivitatii fermei printr-o utilizare mai eficienta a factorilor de productie si adaptarea managementului acesteia la conditiile dictate de cererea si oferta de piata.

Ca urmare a implementarii proiectului, beneficiara a achizitionat o semanatoare, un disc agricol si o balotiera.

Proiectul a condus la modernizarea tehnologiilor de cultura, costuri de productie mai mici (prin eliminarea serviciilor prestate de terti) si o capacitate mai mare de lucru. Intreaga activitate a exploatatiei agricole este sustinuta in prezent de membrii familiei, informeaza Reteaua Natioanal de Dezvoltare Rurala.

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 are alocata o finantare europeana in valoare de 8,12 milioane de euro, la care se adauga si o cofinantare din bugetul de stat de 1,34 miliarde de euro, fondul total de investitii ajungand astfel la circa 9,5 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE