Prin proiectul „Productie colectiva de plante medicinale si aromatice”, finantat cu fonduri europene nerambursabile, un grup de producatori a reusit sa obtina finantare pentru crearea si dezvoltarea unei cooperative agricole.
Un grup de 12 producatori agricoli din localitatea Fafe, Portugalia, a accesat fonduri europene nerambursabile si au format Cooperativa pentru Producatorii Agricoli din Fafe, pe scurt COFAFE, potrivit informatiilor publicate de revista Bune Practici. Scopul asocierii a fost obtinerea unei productii de plante aromatice si medicinale de foarte buna calitate, iar obiectivul principal al proiectului derulat cu fonduri europene nerambursabile a fost sporirea veniturilor fermierilor prin formarea unui lant de livrare constant si consistent. Asocierea le-a permis celor 12 beneficiari sa realizeze o cantitate suficienta de produse si astfel sa ocupe o pozitie foarte importanta pe piata de profil.
Principalele activitati derulate de Asociatia COFAFE in cadrul proiectului s-au desfasurat pe o suprafata agricola totala de 22 de hectare. Cooperativa ofera si servicii de procesare, depozitare si desfacere a produselor finale si a ajuns sa produca plante aromatice si medicinale in cantitati semnificative. Dupa cultivare, plantele sunt procesate. O parte a acestora sunt uscate, iar restul productiei este folosit pentru extragerea uleiurilor esentiale.
O alta ramura importanta in activitatea desfasurata de fermierii portughezi consta in vanzarea plantelor proaspete sau uscate, precum si a uleiurilor esentiale obtinute. Sprijinul de natura tehnica a fost, de asemenea, o latura importanta a implementarii proiectului.
In privinta rezultatelor, proiectul a fost considerat inovator in domeniu. Principalele beneficii au fost dezvoltarea si modernizarea agriculturii, precum si imbunatatirea considerabila a calitatii produselor. In al doilea rand, a crescut profitul fermierilor, deoarece plantele cultivate au primit certificarea de produse organice. Acest aspect a dus la cresterea cantitatii de produse exportate.
Poate cel mai important aspect al proiectului a fost faptul ca a demonstrat ca asocierea, cooperarea si o strategie comuna si coerenta aduc beneficii pe termen lung si pentru intreaga comunitate. Este o lectie pretioasa si cu un impact foarte puternic, ce se poate reproduce si in alte regiuni din Europa.
Cooperarea intre fermieri inseamna o imbunatatire a conditiilor oferite acestora de catre comercianti, in aceeasi masura in care inseamna vanzarea unor produse de calitate superioara la preturi mai avantajoase – toate acestea avand ca rezultat cresterea veniturilor in agricultura.