Productia de plante medicinale si aromatice, stimulata cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultura

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prin proiectul „Productie colectiva de plante medicinale si aromatice”, finantat cu fonduri europene nerambursabile, un grup de producatori a reusit sa obtina finantare pentru crearea si dezvoltarea unei cooperative agricole.

Un grup de 12 producatori agricoli din localitatea Fafe, Portugalia, a accesat fonduri europene nerambursabile si au format Cooperativa pentru Producatorii Agricoli din Fafe, pe scurt COFAFE, potrivit informatiilor publicate de revista Bune Practici. Scopul asocierii a fost obtinerea unei productii de plante aromatice si medicinale de foarte buna calitate, iar obiectivul principal al proiectului derulat cu fonduri europene nerambursabile a fost sporirea veniturilor fermierilor prin formarea unui lant de livrare constant si consistent. Asocierea le-a permis celor 12 beneficiari sa realizeze o cantitate suficienta de produse si astfel sa ocupe o pozitie foarte importanta pe piata de profil.

Principalele activitati derulate de Asociatia COFAFE in cadrul proiectului s-au desfasurat pe o suprafata agricola totala de 22 de hectare. Cooperativa ofera si servicii de procesare, depozitare si desfacere a produselor finale si a ajuns sa produca plante aromatice si medicinale in cantitati semnificative. Dupa cultivare, plantele sunt procesate. O parte a acestora sunt uscate, iar restul productiei este folosit pentru extragerea uleiurilor esentiale.

O alta ramura importanta in activitatea desfasurata de fermierii portughezi consta in vanzarea plantelor proaspete sau uscate, precum si a uleiurilor esentiale obtinute. Sprijinul de natura tehnica a fost, de asemenea, o latura importanta a implementarii proiectului.

In privinta rezultatelor, proiectul a fost considerat inovator in domeniu. Principalele beneficii au fost dezvoltarea si modernizarea agriculturii, precum si imbunatatirea considerabila a calitatii produselor. In al doilea rand, a crescut profitul fermierilor, deoarece plantele cultivate au primit certificarea de produse organice. Acest aspect a dus la cresterea cantitatii de produse exportate.

Poate cel mai important aspect al proiectului a fost faptul ca a demonstrat ca asocierea, cooperarea si o strategie comuna si coerenta aduc beneficii pe termen lung si pentru intreaga comunitate. Este o lectie pretioasa si cu un impact foarte puternic, ce se poate reproduce si in alte regiuni din Europa.

Cooperarea intre fermieri inseamna o imbunatatire a conditiilor oferite acestora de catre comercianti, in aceeasi masura in care inseamna vanzarea unor produse de calitate superioara la preturi mai avantajoase – toate acestea avand ca rezultat cresterea veniturilor in agricultura.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE