O cultivatoare de canepa din Satu Mare isi vinde productia la export si are profituri anuale de cel putin 30.000 de euro

Facebook
Twitter

Interesul si pasiunea pentru cultivarea canepii a facut-o pe Rodica Maxi nu doar sa termine o facultate in acest domeniu, ci chiar sa devina directorul fostei Fabrici de Procesare a Canepii din Carei, judetul Satu Mare. De aproape 30 de ani, impreuna cu sotul ei, Rodica Maxi cultiva aceasta planta, iar in prezent se poate mandri ca recolta ei de seminte este vanduta mai ales la export. Anual, profitul poate ajunge la 30.000 de euro, in conditiile in care firmele de procesare straine platesc circa 4 euro pentru un kilogram de seminte de canepa.

„Am fost directorul ultimei topitorii din Romania, la Carei. Am lucrat la procesare. De mai bine de 30 de ani pot spune ca ma ocup de canepa. Mai tarziu am inceput si sa cultiv, alaturi de sotul meu, mai ales cand in Romania au disparut toate topitoriile. Am cultivat si pentru fibra, insa de cativa ani buni ne ocupam doar de cultivarea canepii de samanta pentru modificare. In acest an avem 10 hectare de samanta de canepa pentru multiplicare”, spune Rodica Maxi, pentru StiriAgricole.ro.

Din cauza lipsei centrelor de procesare a canepii pentru fibra, multi agricultori sunt rezervati in ceea ce priveste infiintarea unor astfel de culturi. Cu toate acestea, Rodica Maxi pare sa fi gasit o solutie la aceasta problema. Majoritatea productiei sale este vanduta la export.

„Am facut export pentru ca a fost o perioada in care nu era samanta de canepa. Am vandut anul trecut cel mai mult in Polonia, dar am avut cereri si din Italia si Ungaria. Am dat si pentru piata interna, si pentru ulei. Sunt micii meseriasi care fac ulei de canepa si vand cantitati mai mici. In afara am vandut-o pentru multiplicat. Pretul de comercializare se situeaza intre 1 si 4 euro kilogramul de seminte, in functie de negocieri si necesitati”, afirma Rodica Maxi.

Productia medie de canepa pentru seminte a familiei Maxi este de circa 1.000 de kilograme pe hectar, incepand cu al treilea an de la infiintarea culturii. Soiurile folosite pentru seminte sunt Dacia si soiul Zenit, produs de Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Secuieni, din judetul Neamt.

„Cheltuielile pentru infiintarea un hectar pot fi mai mari sau mai mici, depinde daca ai sau nu utilaje. Oricum, ele sunt de circa 3.000 – 3.500 de lei la hectar. Chiar si asa insa, daca nu ai stabilit un contract, este greu sa cultivi canepa. Eu am cu totul alte cheltuieli, pentru ca daca eu fac samanta pentru multiplicare am automat mai multe cheltuieli. Ai nevoie de autorizatii, avize, pentru samanta dedicata multiplicarii. Noi am creat un apetit destul de mare pentru canepa. Singura problema este asigurarea desfacerii. Sa cultivi si sa nu stii la cine o predai este mai greu. Cei care cultiva canepa pentru fibra trebuie sa aiba contract cu un procesator, asa cum se regaseste si in lege”, mai spune Rodica Maxi.

Tehnologia de cultivare a canepii

In ceea ce priveste conditiile optime de cultivare, canepa are nevoie in principal de o temperatura destul de mare a solului. De asemenea, cele mai bune suprafete pentru cultivarea canepii sunt cele din Campia de Vest. Totodata, fermierul care doreste sa aiba o asemenea cultura trebuie sa se asigure ca solul nu este acid, precum si ca dispune de un sistem de irigatie, in cazul in care lipsesc pentru prea mult timp ploile.

Tehnologia de cultivare a canepii pe care o aplica familia Maxi contine aplicarea ingrasamantului de doua ori, toamna, inainte de arat, moment in care se aplica si potasiu, si primavara, atunci cand se adauga si azotat, pentru a proteja cultura impotriva secetei. De asemenea, culturile de canepa pentru seminte necesita ca terenul sa fie curatat foarte bine de buruieni.

Inainte de 1990, Romania era a treia tara producatoare de canepa din lume. Atunci aveam o suprafata cultivata cu aceasta planta de peste 50.000 de hectare. In prezent, suprafetele din Romania cultivate cu canepa s-a diminuat la doar cateva zeci de hectare, in principal dupa ce canepa a fost inclusa pe lista plantelor narcotice.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE