Idei de afaceri: Cum infiintam o plantatie de salcie energetica si ce profit ne poate oferi la hectar

Facebook
Twitter

Deoarece combustibilii fosili devin pe zi ce trece mai scumpi, tot mai multi antreprenori, cat si fermieri, aleg sa investeasca in culturile de salcie energetica, o planta care este folosita drept combustibil pentru centralele electrice pe biomasa. Mai mult decat atat, cei care infiinteaza o asemenea plantatie pot beneficia si de subventii din partea Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Pentru a afla mai multe despre cum se poate dezvolta o asemenea afacere am stat de vorba cu Cornelia Mos, directorul Rebina Group Romania, companie specializata in producerea de material saditor pentru plantatiile de salcie energetica.

„Din 2010, compania noastra ofera material saditor aclimatizat pentru Romania, din pepiniera noastra proprie, autorizata, din judetul Timis. Unul dintre avantajele infiintarii unei asemenea plantatii este ca salcia energetica este raspunsul la obtinerea intr-un timp scurt a unor randamente foarte bune de masa lemnoasa la hectar. Printre avantajele unei asemenea culturi putem mentiona faptul ca implicarea fermierilor e una mai redusa, in sensul ca plantatia nu necesita multa ingrijire. Apoi, plantatia nu este supusa furtului, nefiind tentanta din cauza diametrului mic. La fel, daca nu avem suprafete foarte mari, nu suntem nevoiti sa cumparam utilaje, ci doar sa imprumutam. De asemenea, un alt avantaj ar fi ca plantatia de salcie energetica nu necesita autorizare pentru recoltare”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Cornelia Mos, directorul Rebina Group Romania.

Pentru a infiinta un hectar de salcie energetica, un fermier ar avea nevoie de circa 14.000 de butasi, costul exclusiv al materialului saditor fiind de aproximativ 1.200 euro. Cu toate acestea, pentru a genera profit, o cultura de salcie energetica este rentabila daca se infiinteaza pe o suprafata de minim 10 hectare.

„O plantatie de pana in 5 hectare este destinata mai degraba pentru generarea materialului lemnos necesar incalzirii unei familii extinse sau circa 2-3 familii. Un fel de venit complementar. Daca se doreste a fi o investitie mai serioasa, rentabilitatea apare de la 10 hectare in sus”, precizeaza Cornelia Mos.

Cei care doresc sa infiinteze o asemenea plantatie trebuie sa cunoasca faptul ca salcia energetica se dezvolta cel mai bine pe solurile cu o umiditate mai ridicata, insa care nu sunt mocirloase.

„In primul rand, noi recomandam sa se realizeze o analiza a solului, pe baza careia vom putea oferi recomandari privind oportunitatea sau nu infiintarii unei plantatii de salcie energetica. Sunt multe zone in care terenurile nu sunt bune pentru dezvoltarea culturilor clasice, care au de exemplu un grad mare de inundare. Acolo salcia se dezvolta foarte bine si este optiunea cea mai buna pentru cultivator. Trebuie evitate insa solurile sarate sau zonele in care deficitul de apa e unul sever”, explica directorul Rebina Group Romania.

Perioada optima de plantare a salciei energetice are loc in primavara, insa sunt posibile si plantarile de toamna, inainte de instalarea inghetului. „Cele mai bune reusite au fost consemnate la plantarile de primavara, prin urmare aceasta este recomandarea noastra. Bineinteles, terenul trebuie pregatit inainte, adica in toamna. Lucrarile de pregatire a solului corespund cu lucrarile de pregatire pentru orice alta cultura perena. Nu sunt diferente majore. Afanarea adanca a solului este obligatorie, mai ales ca nu mai putem interveni ulterior”, ne-a mai spus Cornelia Mos.

Dupa trei ani de la plantare, plantatia de salcie energetica ajunge la maturitate, fiind pregatita de recoltare. Cu toate acestea, cultivatorul trebuie sa realizeze si in primul an o recoltare tehnologica, astfel incat sa permita plantelor sa isi dezvolte lastarii, precum si radacinile. „

Recoltarea se poate realiza apoi anual sau la doi ani in functie de ritmul de crestere si de preferintele proprietarului. Recoltarea se face obligatoriu in afara perioadei de vegetatie, incepand cu luna noiembrie si pana in martie. Plantatia are o viata de circa 25 de ani”, declara directorul Rebina Group Romania.

Salcia energetica poate atinge o productie medie de circa 30-35 de tone, fara a fi irigata, sustine Cornelia Mos. „Daca proprietarul are posibilitatea sa irige, productia este de minim 60 de tone la hectar. Cu toate acestea, trebuie precizat ca pot exista diferente majore de la o locatia la alta, diferente de aproape 60%, din cauza conditiile pedo-climatice, pe de-o parte, precum si din cauza modului in care se intretine plantatia si a nivelului de fertilizare a solului. Cei care cumpara material saditor de la noi, asiguram prin contract preluarea recoltei. Pretul variaza in functie de umiditatea salciei, cat si de alti factori, insa un pret minim de pornire ar fi de 27 de euro pe tona”, ne-a mai spus Cornelia Mos.

De asemenea, un avantaj al celor care aleg sa infiinteze plantatii de salcie energetica este ca aceasta planta a devenit eligibila pentru accesarea fondurilor europene, prin PNDR, cat si pentru subventiile APIA. „Avem deja beneficiari care au infiintat sau si-au modernizat plantatiile cu ajutorul fondurilor europene. Totodata, pe nomeclantorul APIA salcia energetica a fost introdusa inclusiv la culturi pentru respectarea bunelor conditii de clima si mediu, astfel aceasta planta a fost recomandata ca si perdea de protectie in culturile agricole. Fermierii care au suprafete mai mari si sunt obligati sa asigure un procent de 5% din exploatatie cu anumite culturi au inclinat catre salcia energetica”, ne-a mai spus directorul Rebina Group Romania.

O plantatie de salcie energetica are o durata de viata de aproximativ 25 de ani. La nivel european, salcia energetica ocupa aproape 80% din totalul plantantiilor energetice. In ceea ce priveste Romania, salcia energetica este plantata pe o suprafata totala de circa 1.000 hectare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE