Ferma de bivolite se poate dovedi o alternativa inteligenta si profitabila la cresterea vacilor, mai ales daca se mizeaza pe un efectiv cat mai numeros. Cu aceasta idee, Ionut Samuel Tiponut, un tanar doctorand din satul bihorean Lazareni, a decis sa continue o traditie veche din familia sa, punand bazele unei explotatii de crestere a bivolitelor, alaturi de familia sa.
„In prezent detinem un efectiv de 32 de capete, dintre care 11 sunt femele, avem un taur, omologat in registrul genealogic, iar restul este tineret. Dorinta de a avea o ferma de bivolite a pornit acum 10 ani cand am decis sa nu mai vindem animalele, ci sa le pastram pentru a reusi sa dezvoltam un efectiv cat mai mare. Pana atunci produceam lapte doar pentru noi, dar am observat ca cererea e tot mai mare. De exemplu, am avut cateva comenzi si din straintate, insa nu le-am putut onora, deoarece ar fi trebuit sa produc 200 litri saptamanal. Am si tineret si trebuie sa ii asigur in primul rand lui laptele”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ionut Samuel Tiponut.
Tanarul fermier este ajutat in cresterea animalelor de cei 12 frati ai sai, precum si de tatal sau. Mai mult decat atat, Ionut Samuel Tiponut poate oferi si o lectie de ambitie, daca tinem cont ca tanarul este absolvent al Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, din Oradea, precum si a unui master. De asemenea, tanarul a fost admis recent si la doctorat, in cadrul aceluiasi domeniu.
In timp ce efectivul de bivolite este pastrat pentru inmultire, o parte din taurasi sunt valorificati si pentru obtinerea unor produse din carne, recunoscute pentru calitatea deosebita, fara grasime. „Pentru produsele din carne colaboram cu un macelar, realizam si salam, insa acestea sunt mai rare. Ne axam cel mai mult pe cresterea efectivului. Carnea de bivolita este apreciata pentru ca este usor de digerat”, ne-a mai spus tanarul fermier.
In ceea ce priveste productia de lapte, aceasta difera de la un animal la altul, insa Ionut Samuel Tiponut ne-a declarat ca unele exemplare ale sale au atins si 12 litri de lapte pe zi. „Avem productii de 5-7 litri de lapte pe zi/cap de animal, insa am avut si 12 litri. Laptele proaspat se vinde bine. Avem multi clienti de-ai case cum se spune. Vindem litrul cu 5 lei. Ceea ce este foarte important e ca laptele de bivolita are o valoare calorica mai mare decat cel de faca, un continut de grasime de peste 8%, vorbim de grasime buna, de care organismul are nevoie atat pentru sistemul imunitar, cat si pentru creier”, explica Ionut Samuel Tiponut.
Tanarul crescator de bivolite din Bihor realizeaza urmatoarele produse din lapte: telemea traditionala, cascaval, cas, branza dulce, smantana si crema de branza, acestea fiind comercializate cu preturi cuprinse intre 30 – 45 lei/kilogram.
Avand in vedere ca un bivol poate ajunge la o greutate de circa 800 – 900 kg, hrana acestuia este deosebit de importanta. Mai mult decat atat, furajarea trebuie sa ii ofere animalului si substantele necesare pentru a-si spori lactatia.
„Deoarece nu am avut bani sa aplicam fertilizanti pe baza de azot, tot ceea ce am pus in pamant este ingrasamant natural, prin urmare putem spune ca toata hrana bivolitelor este bio. Lucram in total 28 de hectare. Nu avem soiuri sau hibrizi de ultima generatie, tot ceea ce folosim, samanta de grau, porumb, e dintr-un soi vechi, de pe vremea bunicilor. Nu ofera un randament foarte mare, dar au o calitate a furajului cu circa 40% mai mare”, ne-a mai spus tanarul agricultor.
Din punct de vedere al comportamentului, chiar daca sunt niste animale masive, bivolii sunt in general blanzi. „Animalele mele reactioneaza foarte bine la oameni. Nu am avut probleme sa impunga. Orice persoana straina care vine, nu o respinge, o lasa chiar sa mangaie. Nu e un animal feroce asa cum se spune, daca nu ii faci rau”, ne-a mai spus Ionut Samuel Tiponut.
Pentru viitor, tanarul fermier isi propune sa ajunga la un efectiv de 100 de bivoli maturi, in special pentru a putea face fata cererii de lapte atat din tara, cat si pentru cererile venite din strainatate. „Mi-am propus sa ajung la 100 de capete. Momentan, va pot spune sincer ca nu suntem cu mult peste 0, dar consider ca e bine ca suntem pe linia de plutire si nu suntem pe minus, pentru ca altfel eram nevoit sa inchid. Imi doresc sa fac totul cu fortele proprii, sunt destul de reticent cand vine vorba de fonduri europene, din cauza birocratiei. Din pacate, agricultura are multe variabile, iar daca nu indeplinesti anumite criterii e foarte dificil, ba chiar risti sa dai banii inapoi”, ne-a mai spus tanarul fermier.
Laptele de bivolita contine de doua ori mai multe grasimi decat cel de vaca. Acest lucru confera consumatorului o senzatie de satietate pentru mai mult timp, fiind insa mai greu digerabil. De asemenea, laptele de bivolita are cu circa 40% mai multe proteine in comparatie cu cel de vaca. Mai exact, 100 ml de lapte de vaca contine 70 kcal, in timp ce aceeasi cantitate de lapte de bivolita contine 100 kcal.