Idei de afaceri: Cat de profitabile sunt cu adevarat plantantiile de Paulownia

Facebook
Twitter

O idee de afaceri pe care tot mai multi cultivatori din Romania o testeaza in prezent este cea a plantatiilor de Paulownia, arborele-minune despre care se spune ca poate genera un profit de circa 30.000 de euro la hectar.

Din dorinta de a dezvolta o afacere in mediul rural, Ionut-Constantin Chiribau, un tanar din judetul Neamt, a hotarat sa-si infiinteze, in 2014, prima sa plantatie de Paulownia, pe o suprafata de 1 hectar. Incurajat de modul de dezvoltare a arborilor, antreprenorul nu a stat prea mult pe ganduri si si-a infiintat anul trecut o a doua plantatie de Paulownia, de aceasta data pe o suprafata de 1,5 hectare.

„Prima cultura de Paulownia am infiintat-o in mai 2014. Am pus pe o suprafata de 1 ha (600 buc). A urmat a doua plantatie, in 2015, cu o suprafata de 1,5 ha. Costul unei platatii de Paulownia, pe o suprafata de 1 ha a fost de 4500 euro. Aceste costuri difera de la specie la specie, de la firma la firma si ce ne dorim sa producem: cherestea sau biomasa. Ideea unei plantantii de acest gen a plecat de la o simpla discutie, la o cafea cu un amic. Eu stau in mediul rural si imi doream sa fac ceva la tara, in domeniul agriculturii. El mi-a zis despre acest copac si asa a inceput totul”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Ionut-Constantin Chiribau.

In intreaga lume, exista nu mai putin de 26 de specii de Paulownia, insa Romania doar cinci sunt recomandate: Paulownia tomentosa, Paulownia Shang tong si Paulownia elongata, Paulownia arctic, Paulownia fortunei. Datorita aspectului sau neted, lemnul de Paulownia este folosit in general in mobila de lux, precum si la confectionarea instrumentelor muzicale.

Pentru a fi recoltati, arborii de Paulownia trebuie sa aiba peste 6 metri inaltime si un diametru de circa 24-30 cm. Lemnul de Paulownia ajuns la maturitate este cumparat de o firma din Romania care ii ofera tanarului din Neamt 40 euro/buc in primul ciclu (dupa 4 ani), valoarea majorandu-se pana la 60 euro/buc in al treilea ciclu.

paulownia 2

„In momentul de fata, plantatia se prezinta foarte bine; peste asteptari chiar. Prima recoltare se face in 2019. Arborii trebuie sa aiba peste 6m inaltime, cu un diametru de 24-30 cm. Cei din anul 2 sunt foarte grosi, nu am fost curios sa-i masor. Oricum arborilor le merge bine. Lemnul de Paulownia ajuns la maturitate este cumparat de o firma din Romania care imi ofera 40 euro/buc in primul ciclu (dupa 4 ani), la al doilea ciclu primesc 50 euro/buc si mai exista un al treilea ciclu in care mi se ofera 60 euro/buc. La final imi sunt luate si cioatele la un pret de 15 euro/buc. Daca se respecta indicatiile companiei si paulownia se dezvolta cum ar trebui se obtine un profit de peste 90.000 euro in 10 ani. Din pacate la noi, culturile de Paulownia sunt la inceput, unele dezvoltandu-se, altele nu. Plantele mele sunt modificate genetic, cu o rezistenta de pana la -20 grade in sezonul rece”, ne-a explicat Ionut-Constantin Chiribau.

Fermierii care isi propun sa planteze Paulownia trebuie sa se asigure ca terenul pe care il detin are un PH situat intre 4,5 si 7. Totodata, un alt aspect care trebuie luat in calcul este si irigarea, arborele Paulownia necesitand multa apa. „Eu nu am folosit sistem de irigatii. Udarea am realizat-o manual. Anul 2014, a fost un an ploios, insa in 2015, a fost necesar sa ud cu 64 tone/hectar. In zilele secetoase este necesar sa venim cu 7-8 litri de apa, pentru fiecare planta. Acesti arbori tolereaza toate tipurile de soluri atata timp cat nivelul panzei freatice este sub 2 metri si nu exista stanca pana la o adancime de 6 metri. Cerintele hidrice sunt de 750 mm³ pe an”, mai spune tanarul antreprenor.

Densitatea de plantare pentru Paulownia este de circa 600 de arbori, distanta optima fiind din 4 in 4 metri. Inainte de actiunea de plantare, terenul trebuie arat, discuit si grapat, eventual si erbicidad impotriva buruienilor.

paulownia 3

„Eu i-am plantat primavara, insa unele companii, realizeaza plantatii si toamna. Inainte de plantare, terenul trebuie pregatit. Trebuie sa se realizeze o aratura de cel putin 30 cm, o discuire, si grapare. Solul nu trebuie sa fie exagerat de cleios (daca plantam in asemenea soluri trebuie sa evitam masarea solului in jurul plantei evitand formarea de tip plastelina, deoarece sufocam planta). Nivelul freatic trebuie sa fie mai jos de 2 metri adancime si pana la 6 m sa un fie stanca. Este bine ca terenul sa fie bine lucrat si trebuie eliminate toate ierburile inainte de plantare (pe o suprafata de minim 1m² / planta). – in zonele muntoase unde nu exista posibilitate de intrare a utilajelor pentru aratura, se face o sapatura manuala, de cel putin 40 cm adancime, pe o raza de 60 cm de la central cercului (planta)”, ne-a mai explicat cultivatorul.

Pe langa propria afacere cu Paulownia, Ionut-Constantin Chiribau este si initiatorul unei asociatii care se ocupa de promovarea acestor plantatii in Romania. „Cel mai important proiect al meu de pana acum este infiintarea Asociatiei Cultivatorilor de Paulownia din Romania, obiectivul principal fiind promovarea culturii de paulownia. De asemenea, am fost selectat sa fiu alaturi de 2 tineri minunati din Romania, in cadrul Congresului Tinerilor Fermieri, intalnire avuta la Bruxelles, in cadrul Parlamentului European. Imi place foarte mult Paulownia si raman uimit cum de la o simpla planta, ajunge copac matur”, ne-a mai povestit Ionut-Constantin Chiribau.

De asemenea, proprietarul plantatiei din Neamt isi doreste sa popularizeze si mierea de Paulownia in Romania, distribuind-o in prima faza la restaurentele de lux. „Mierea de Paulownia are un gust remarcabil, este aromata, de culoare deschisa. Mierea de Paulownia mai este folosita si ca medicament, ajuta la vindecarea de bronsita si alte boli respiratorii si ajuta si la imbunatatirea digestiei. Aceste proprietati ale mierii de Paulownia sunt datorate substantelor biologic active din flori, care la randul lor sunt utilizate in produsele alimentare. Productia de miere de albine/hectar este in jur de 700 kg. Pretul este destul de piperat. Incerc sa aduc o cantitate mai mare in tara din Australia, pentru a o distribui la restaurantele de lux din Bucuresti”, ne-a mai spus Ionut-Constantin Chiribau.

Denumit si Arborele Printesei, Paulownia este un copac de esenta tare orginar din China. Arborele, numit initial pavlovnia dar care acum este scris paulownia, a fost numit asa in onoarea reginei Anna Pavlovna a Olandei (1795–1865), fiica tarului Pavel I al Rusiei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE