paulownia

Idei de afaceri: Cum au infiintat doi bihoreni o plantatie de Paulownia pe 15 hectare

Facebook
Twitter

Plantatiile de Paulownia au devenit tot mai populare in Romania, in special datorita profiturilor care se pot obtine in urma vanzarii materialului lemnos, de aproape 30.000 de euro la hectar. Arborele-minune ajunge, in doar patru ani, la o inaltime de peste 20 de metri. Printre cei care au decis sa porneasca intr-o asemenea afacere sunt si doi bihoreni, Gheorghe David si Florin Vrabies, acestia detinand in prezent o suprafata de 15 hectare plantate cu Paulownia.

„In primavara lui 2013 am inceput sa plantam primele hectare cu Paulownia, in niste zone de langa orasul Oradea. Discutasem cu cineva din Germania, am aflat mai multe si ne-am decis sa incercam si noi. Eu eram putin mai pesimist, dar cu ajutorul asociatului meu am pornit in aceasta afacere. Nu am cumparat puieti de paulownia, ci samanta. Am mai achizitionat si pamant special cu ajutorul caruia sa dezvoltam puietii. Anul acesta plantatia de paulownia e in al treilea an, deja infloreste. Inaltimea copacilor este intre 7-9 m, precum si o grosime cuprinsa intre 12-13 cm”, afirma, pentru StiriAgricole.ro, Florin Vrabies, de profesie tehnician silvic.

Cea mai importanta caracteristica a copacilor Paulownia este ritmul de crestere, acestia ajungand intr-un an la circa 4-5 metri inaltime. Pentru a ajunge la aceasta dimensiune, fagul are nevoie de exemplu de 10 ani, iar stejarul de aproape 15 ani. Se considera ca un copac Paulownia ajunge la maturitate la varsta de 4 ani, cand are un diametru de 20 de cm.

„Noi avem doar soiul Paulownia Elongata, considerat cel mai bun lemn pentru constructii, folosit preponderent in aeronautica. Lemnul uscat are o masa de circa 310 kg pe metru cub. Cu toate acestea, lemnul e foarte rezistent, nu crapa, nu are noduri. Culoarea lui e una deschisa, spre crem. Ritmul bun de crestere al copacilor Paulownia este ca acestia lucreaza si pe timp de iarna, pana la -20 de grade. Adica, ei depun celuloza pe tulpina, in grosime”, explica Florin Vrabies.

Cum se planteaza Paulownia

Pe langa numeroasele utilizari in tamplarie, arborii Paulownia au capacitatea sa absoarba si un nivel mare de dioxid de carbon, circa 28 de tone pe hectar, aproape de cinci ori mai mult decat fagul. De asemenea, Paulownia se poate dovedi si un important copac melifer.

„Florile copacilor Paulownia au o forma de clopotel, ceea ce protejeaza inlorescenta la ploaie. Ea nu se deterioreaza. Acest lucru transforma Paulownia si intr-un arbore melifer de foarte buna calitate, cu o productie buna de miere”, mai spune Florin Vrabies.

Pentru a planta cu succes Paulownia trebuie sa va asigurati ca terenul pe care doriti sa infintati plantatia are un PH situat intre 4,5 si 7 si nu este unul stancos, mlastinos sau argilos. „Deoarece are o radacina pivotanta, Paulownia nu se preteaza la terenuri stancoase, mlastinoase sau argiloase. Prefera suprafetele care au un pH mai mare”, afirma cultivatorul.

„Perioada optima de plantare pentru Paulownia se regaseste incepand cu mijlocul lunii martie, pana la sfarsitul lunii august. „Este important sa ne asiguram, atunci cand vrem sa infiintam o cultura de paulownia, ca plantele sunt ramnificate la baza. Eu nu as recomanda plantarea in primavara, foarte devreme, deoarece mai pot interveni niste perioade cu frig destul de puternic. Plantele au timp sa se dezvolte in 3-4 luni. La inceput nu trebuie mizat pe cresterea in inaltime, ci pe dezvoltarea radacinei”, explica Florin Vrabies.

Pe un hectar se pot planta intre 600 si 620 de puieti de Paulownia, la o distanta de 4 metri. Pentru plantare terenul trebuie arat si discuit, eventual si erbicidad impotriva buruienilor. Dupa circa 3 saptamani, se poate trece la operatiunea propriu-zisa de plantare. „Eu recomand scarificarea terenului inainte de plantare, mai ales in zonele care au ramas necultivate ani de zile. Dupa aceea se intervine cu discul, iar apoi putem face groprile”, mai spune cultivatorul.

In ceea ce priveste ingrijirea copacilor Paulownia, o actiune foarte importanta este toaletarea arborilor in anul II. „Atunci trebuie sa taiem cracile de pe lateral, sa lasam doar varful, pentru a forta copacul sa creasca in sus”, explica Florin Vrabies.

Recoltarea cu profit a arborilor Paulownia

Paulownia ajunge la maturitate in anul 4-5, in functie de conditiile climatice, precum si de tehnologia de crestere folosita. Dupa acest timp, proprietarul poate beneficia de un profit de circa 25.000 de euro pentru un hectar, in conditiile in care costul infiintarii este de circa 4.000 de euro.

„Din anul 4 si 5, un cultivator se poate gandi la recoltare. Materialul lemnos care are sub 20 de cm intra la o categorie de pret mai mica, adica se vinde mai ieftin. Oricum, la 5 ani de la plantare, cu siguranta arborele ajunge sa aiba intre 20 si 25 de cm in diametru. In anul 4, de la un arbore se obtin cam 0,270 m cubi, asadar cu patru copaci poti avea un metru cub. Pe langa trunghi, se folosesc insa si cracile, si radacinile, din care se fac peleti. Un hectar de paulownia se poate planta de la 2.000 de euro si pana la 4.000 de euro, cu tot cu lucrari. Plantele de 2.000 de euro sunt mai slabe sa spunem, acesta fiind cel maimic pret. Profitul, in anul 4, poate ajunge la circa 25-30.000 de euro”, afirma Florin Vrabies.

Cultivatorul bihorean mai afirma ca un metru cub de lemn Paulownia se vinde cu preturi cuprinse intre 300 si 5.000 de euro, conform Bursei de la Hamburg. „Exista cazuri in care un metru cub de Paulownia s-a vandut si cu 7.000 de euro. Vorbim de cherestea care are o latime de peste 40-50 de cm”, mai spune Florin Vrabies.

Riscurile unei plantatii de Paulownia

Chiar daca la prima vedere infiinatarea unei plantatii de Paulownia se poate dovedi o idee de afaceri deosebit de buna, cei care intentioneaza sa demareze o asemenea activitate e important sa se informeze si asupra riscurilor. Chiar cei doi bihoreni au intampinat o problema grava in primul an de infiintare a culturii din cauza unui daunator.

„Noi la inceput am pornit cu 22 de hectare, insa circa 7 ne-au fost afectate din cauza larvei Carabusului de mai, care a mancat radacina. Terenul pe care plantasem nu fusese lucrat din anii 1990. Larva sta doi ani de zile pana cand se formeaza carabusul, timp in care tu nu stii ca iti este afectata cultura. De aceea, noi recomandam de acum celor care infiinteaza culturi de Paulownia sa utilizeze si o substanta chimica, pentru a preveni astfel de situatii. Noi dam cu substanta Actara, dar se pot folosi si altele”, mai afirma cultivatorul de Paulownia.

Plantatiile de Paulownia nu au regim silvic

Un alt aspect important, pentru cei care doresc sa infiinteze plantatii de Paulownia, este faptul ca nu au nevoie de aprobare de la Directia Silvica pentru a taia arborii. „Culturile si plantatiile de Paulownia nu au regim silvic, nu e nevoie de aprobare si de actul de punere in valoare emis de Directiile Silvice. Paulownia este considerat lemn cu creste rapida. Peste tot in Europa e la fel”, ne-a mai spus Florin Vrabies.

Denumit si Arborele Printesei, Paulownia este un copac de esenta tare orginar din China. Arborele, numit initial pavlovnia dar care acum este scris paulownia, a fost numit asa in onoarea reginei Anna Pavlovna a Olandei (1795–1865), fiica tarului Pavel I al Rusiei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE