Un fermier din Mehedinti se poate mandri ca propria sa cultura de mustar, de peste 350 de hectare, a fost deja contractata de procesatorii din Franta, la pretul de 800 de dolari tona. Tot mai multi fermieri din sud-vestul Romaniei infiinteaza culturi cu perioade scurte de vegetatie, pentru a face fata verilor tot mai secetoase, informeaza MH Alert.

Victor Ungureanu, originar din comuna Pristol, este singurul fermier din judetul Mehedinti care a plantat mustar anul acesta, conform statisticilor Directiei Agricole locale. Cultura sa de 350 de hectare este deja un pariu castigat, deoarece producatorii francezi de mustar vor cumpara cea mai mare parte din productia sa.

Fermierul din Mehedinti cultiva de aproape un deceniu mustar, in principal datorita faptului ca il ajuta sa respecte tehnologia rotatiei culturilor, cat si pentru ca este o planta rezistenta la seceta. De la insamantarea sa in luna martie, mustarul poate fi recoltat la sfarsitul lunii iunie. Prin acest mod, Victor Ungureanu spune ca evita perioadele secetoase din iulie si august, respectiv culturile de floarea-soarelui sau de porumb.

„Am ales mustarul pentru ca este o cultura care se insamanteaza primavara, iar perioada ei de crestere si de coacere este doar de trei luni, dupa care se poate recolta. Este desigur mai buna fata de porumb sau floarea-soarelui pentru ca ajunge la maturitate in perioada primaverii cand exista ploaie destula si este mai putin afectata de seceta. Singurul risc aici este faptul ca este un pic mai expusa daunatorilor, dar tratata corespunzator, cultura poate da o productie buna”, spune inginerul Victor Ungureanu, pentru site-ul MH Alert.

Fermierul afirma ca anul acesta va reusi sa recolteze cel putin 500 de tone de seminte de mustar, din cele 350 de hectare insamantare. Vanzarea acestuia se va face cu circa 3.520 lei (800 euro) pe tona, prin urmare va castiga aproximativ 400.000 de euro, cheltuielile pentru infiintarea culturii ridicandu-se la aproape un milion de lei (227.000 euro).

„Cea mai mare parte a culturii ajunge la export, restul in Romania. O vindem in Franta pentru ca desi sunt mai prelucratori de mustar, francezii au renuntat sa mai cultive ei mustarul ci il iau de la noi sau de pe pietele din Polonia. Investitia nu este mica pentru o astfel de cultura, ba chiar este destul de mare, dar la sfarsit, tragand linie, ramane si ceva profit in urma culturii de mustar”, conchide Victor Ungureanu, pentru site-ul MH Alert.

Ferma lui Victor Ungureanu are 1400 de hectare, din care 350 sunt cultivate cu mustar. Productia in medie la cultura de mustar este de circa 1500 de kilograme la hectar.

Share on Facebook