Culturi parjolite in sud si est, productii de 7 tone de grau la hectar in Mures

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In judetul Mures s-a constituit Comitetul judetean al situatiilor de urgenta, din care fac parte reprezentanti ai Directiei Agricole, ISU, Prefectura, autoritati locale, potrivit  inginerului Silvia Jude, sef serviciu la DADR Mures, citata de cuvantul-liber.ro.

Acest comitet are rolul de a constata pagubele provocate de seceta, inundatii, grindina, iar Procesul verbal de constatare a calamitatilor se trimite la Ministerul Agriculturii, in vederea stabilirii ajutoarelor financiare pentru calamitati naturale. De asemenea, in fiecare comuna din judet exista un Comitet local pentru situatiile de urgenta.

Deocamdata, nu s-a semnalat niciun eveniment de calamitate naturala.

Totodata, oficialul DADR Mures a mai precizat ca recoltatul graului la nivelul judetului este spre final. Astfel, din 30.731 de hectare semanate cu grau, s-a strans recolta de 20.000 de hectare, cu o productie medie de 4.000 kg/hectar. Unii producatori, ca S.C. Istrate Prod SRL, Saulia de Campie, au reusit sa obtina o productie medie de 7.000 kg/hectar.

Rapita de toamna s-a recoltat de pe cele 3.838 de hectare cu o productie medie de 3.000 kg/hectar. In zona Iernut, s-au obtinut productii de peste 3.500 kg/hectar. Orzoaica de toamna s-a recoltat de pe 343 de hectare cu o productie medie de 3.800 kg/hectar, iar la orzul de toamna, de pe cele 2.953 hectare cultivate, s-a obtinut o productie medie de 4.070 kg/hectar.

Pana la aceasta data culturile de sfecla de zahar si porumb boabe nu au fost afectate de seceta si se estimeaza o productie buna.

La mijlocul acestei luni, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat, cu privire stadiul campaniei de recoltat, ca, la grau, procentajul era de aproape 50%, in timp ce, la rapita, gradul de recoltare ajunsese la 87%.

La orzoaica de primavara, se recoltase productia de pe 92,8% din suprafetele cultivate, la orzoaica de toamna de pe 81%, iar la orz de pe 94,5% din suprafetele cultivate.

In multe alte zone ale tarii, in special in sudul si estul tarii, suprafete insemnate au fost afectate sever de seceta prelungita, astfel ca productiile vor fi mai mici, ceea ce poate determina o crestere a preturilor, avertizeaza producatorii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE