Pentru a putea dezvolta sectorul carnii de oaie, crescatorii trebuie sa beneficieze de un pret care sa le acopere costul de productie. Mai mult decat atat, oficialii de la Bruxelles ar trebui sa reduca si presiunea importurilor pentru acest sortiment de carne, a anuntat recent, in cadrul unui comunicat, organizatia Copa Cogega.

„Este important sa ne asiguram ca sectorul ovinelor are un viitor viabil in Uniunea Europeana, avand in vedere ca acesta contribuie la dezvoltarea economiilor din zonele rurale. De asemenea, oile au un rol important si pentru mediu, cu ajutorul lor fiind mentinute hectare importante de pasuni din UE. Este asadar nevoie sa dezvoltam productia si consumul carnii de oaie la nivel comunitar. Pentru acest lucru trebuie sa ne asiguram ca preturile de comercializare acopera costurile de productie ale crescatorulor. N-ar trebui sa uitam nici de importurile de carne de oaie, care totalizeaza in prezent aproape 15%. In viitor vom putea asista la o crestere a consumului de carne de ovine, la nivel mondial. Prin urmare, exista oportunitati deosebite pentru acest sector”, a declarat presedintele grupului de lucru pentru carnea de ovine din cadrul Copa Cogega, Charles Sercombe.

Pentru a avea un sector de ovine performant si viabil, organizatia Copa Cogega a propus si o serie de recomandari: promovarea carnii de miel si crearea unor noi retete pentru acest sortiment de carne, cresterea transparentei preturilor in cadrul lantului alimentar, reducerea birocratiei care impiedica inovarea in acest domeniu, sprijinirea economica a crescatorilor care au efective afectate de atacurile animalelor salbatice.

Grupul de lucru pentru sectorul carnii de ovine al organizatiei Copa Cogega urmeaza sa mai aiba alte doua intalniri tehnice in urmatorul an, concluziile fiind ulterior transmise comisarului european Phil Hogan.

Share on Facebook