În contextul în care ministrul Agriculturii a anunțat că instituția pe care o conduce va căuta să sprijini producătorii de peste Prut pentru a-și depozita fructele, pomicultorii de la Matca speră la un tratament similar, ca să facă față samsarilor și importatorilor.
După ce Rusia a interzis importurile de legume și fructe din Republica Moldova, MADR a precizat, prin vocea ministrului de resort, Daniel Constantin, că țara noastră va oferi sprijin producătorilor de peste Prut, astfel încât aceștia să aibă unde să își depoziteze recolta din 2014. Producătorii de la Matca, din județul Galați, vor și ei să aibă parte de același tratament din partea autorităților.
„Avem nevoie de un centru local de achiziții și de intervenția statului cu privire la determinarea prețurilor, altfel nu vom mai rezista mult pe piață”, spune Toader Tofan, pomicultor din Matca.
Anul trecut, deși recolta a fost una normală, merele s-au vândut foarte greu, la prețuri mici, astfel că producătorul nu se poate lăuda cu câștiguri, deși deține un spațiu propriu de stocare. Însă, depozitarea merelor până după Paști a însemnat costuri suplimentare cu forța de muncă, cu energia, precum și pierderi. De aceea, pomicultorii cer MADR și să preseze cumva băncile să dea credite pentru agricultori români în condiții similare cu cele impuse fermierilor din țările de origine. În România, majoritatea băncilor au capital străin, iar dobânzile și comisioanele sunt printre cele mai ridicate din regiune.
Totodată, spune Toader Tofan, în plin sezon, importatorii duc prețurile din piețe sub cel de achiziție.
„Mulți din cei din conducerea țării au firme de import și au interesul ca producătorii români să dispară și atunci încurajează concurența neloială. Când ieșim noi cu producția pe piață, din septembrie, importatorii scad prețurile sub cele de achiziție. Legal și financiar, ei se acoperă, că importă și banane și portocale, dar noi avem mere și ne dau în cap. Nu are cine să îi controleze pentru că cei care ar trebui să facă asta au interes ca importatorii să facă profit”, spune cu tristețe Toader Tofan.
O altă problemă pe care o ridică pomicultorul gălățean este slaba instruire a fermierilor români cu privire la folosirea tratamentelor fitosanitare sau a îngrășămintelor. În acest caz, spune el, ar trebui ca instituțiile statului să meargă în sate și să le explice micilor agricultorilor când și cum se folosesc chimicalele, pentru a se evita situațiile în care ajung pe piață fructe și legume toxice.
„Avem nevoie de asistență fitosanitară. Nu ne pricepem la tratamente, iar fără ele nu puteam avea producție. Vânzătorii de pesticide se laudă că marfa lor este cea mai bună. La fel, cei care vând sămânță. Sunt niște centre județene care ar trebui să ne învețe, dar nu fac nimic”, subliniază pomicultorul din Matca.
Localitatea din județul Galați este unul dintre cele mai importante bazine horticole din România.