Avertisment dur din partea experților pentru pomicultorii și viticultorii care vor fonduri europene!

Facebook
Twitter

Oportunitatea pe care o prezintă fondurile europene destinate pomiculturii, alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, poate fi ratată, dacă se vor continua importurile masive de puieți neadaptați condițiilor de climă și de sol din România, avertizează cercetătorii.

Mulți dintre pomicultorii și viticultorii care au accesat fonduri europene pentru a achiziționa material săditor s-au orientat către soiuri productive, din străinătate.

„Problema acestor soiuri este că nu sunt adaptate condițiilor din România. Spre exemplu, prin programul de reconversie a podgoriilor s-au adus soiuri de viță de vie din Franța și Italia. Practic, banii fiind dați de Uniunea Europeană, s-au întors în Uniunea Europeană. Dar, acei butași au rezistat doi ani, apoi a dat un îngheț și nu le-a mai dat nicio frunzuliță în primăvară. Soiul e bun, dar e adaptat unor condiții de climă din țările de proveniență. Nu sunt în Franța sau Italia geruri ca la noi”, explică Marian Vintilă, directorul științific al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Industrializarea şi Marketingul Produselor Horticole „Horting” Bucureşti – ICDIMPH.

Totodată, importurile de puieți pot determina pierderi în producția de fructe și legume pe termen lung la nivelul întregii țări. Un fermier din Bistrița a luat fonduri europene și a cumpărat puieți din Ungaria.

„Mi-a fost teamă să iau de la noi, ca nu cumva să fie virusați cu vărsatul prunului (Plum Pox Virus –PPV, n.r.) și am cumpărat din Ungaria. Mai mult de jumătate din puieți erau virusați și am adus și puieți cu alți viruși, care s-au răspândit în livadă”, povestește fermierul bistrițean, care a preferat să își păstreze anonimatul.

Acum, specialiști de la stațiunile de cercetare încearcă să dea de capăt acestei probleme pentru ca bolile intrate în țară o dată cu puieții virusați să nu se extindă. Din păcate, slaba finanțare a cercetării agricole îi pune pe oamenii de știință din țară în situația de a nu putea oferi rapid sprijin pomicultorilor sau viticultorilor.

„Nefiind finanțați, nu am putut crea soiuri libere de viruși, care să îndeplinească standardele europene, așa că iar s-ar putea să aducem și pe noul PNDR material săditor din străinătate, bolnav, și să punem în pericol securitatea alimentară”, conchide Marian Vintilă.

Honey Sweet Plum

Dacă un pom este infectat cu PPV, el nu mai poate fi vindecat, deoarece nu s-a găsit niciun remediu natural sau chimic până azi. Astfel, singura variantă pe care o au pomicultorii este să taie pomii bolnavi. PPV determină pierderi de aproximativ 70% într-o livadă, la care se adaugă cheltuielile pentru curățarea solului, achiziția și plantarea de noi puieți.

Însă, cercetătorii de la Stațiunea din Bistrița au vești bune pentru pomicultori. Ei fac parte dintr-un proiect de cercetare internațional, în cadrul căruia a fost dezvoltat un soi de prun rezistent la atacul PPV, denumit Honey Sweet Plum. Deocamdată, nu se pot cumpăra puieți din noul soi, întrucât acesta este în curs de autorizare la nivel european. Însă, după ce experții de la Bruxeles își vor da acordul, puieții din soiul Honey Sweet Plum vor fi scoși la vânzare.

Fonduri europene pentru pomicultură și viticultură

Prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, pomicultura va beneficia de o alocare financiară de circa 260 de milioane de euro.

Totodată, în perioada 2014-2014, prin intermediul Programului Național Viticol (PNV), se vor putea accesa fonduri în valoare de peste 238 de milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE