Ce trebuie sa iei in calcul atunci cand vrei sa-ti alegi instalatia potrivita de incalzire in locuinta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

De cele mai multe ori, instalatia de incalzire a casei devine un subiect arzator doar in preajma sezonului rece. Cum insa instalarea unui sistem de incalzire in locuinta reprezinta in sine o lucrare mai ampla si poate veni la pachet cu o mica renovare interioara si exterioara a casei si chiar cu lucrari de reabilitare termica, este o tema de actualitate mai ales in perioada de primavara-vara din an. Cum vremea de afara este indeajuns de prietenoasa ca sa nu ai nevoie de o incalzire performanta a locuintei, acum este momentul potrivit sa incepi lucrarile de imbunatatire din casa pe care le-ai tot amanat. In privinta incalzirii, sunt cateva lucruri de care trebuie sa tii cont inainte sa alegi cu ce vrei sa mergi mai departe.

Ce trebuie sa iei in calcul atunci cand vrei sa-ti alegi instalatia potrivita de incalzire in locuinta:

Daca vrei o solutie pentru mai multe tipuri de combustibil

Atunci cand locuinta ta are acces la mai multe tipuri de combustibil pentru incalzire, cea mai eficienta solutie pe care trebuie sa o iei in calcul este instalarea unor cazane de fonta sau otel care pot functiona extrem de bine atat pe lemne, cat si pe carbuni. Un alt mare avantaj al acestor cazane pe combustibil solid este faptul ca poti folosi chiar si bricheti din carbune sau din lemn si crengi uscate, ceea ce se traduce intr-un final intr-un cost mai mic pentru incalzirea pe timpul iernii, atunci cand acest subiect devine extrem de sensibil.

Daca nu ai acces deloc la gaz

Asa cum stii foarte bine, nu toate locuintele din Romania sunt racordate la reteaua nationala de gaz, ceea ce face ca incalzirea casei sa fie cu adevarat o problema. O solutie la care poti apela intr-un astfel de scenariu este montarea unei centrale electrice, care sa asigure caldura locuintei tale atunci cand ai nevoie. Avantajul unei astfel de centrale este flexibilitatea de a o putea monta unde doresti si de a o programa sa porneasca si sa se opreasca exact cand vrei. Dincolo de aceste lucruri exista si o parte negativa: centrala electrica vine la pachet cu un cost mai mare decat cel al combustibililor clasici, solizi, ceea ce ar putea reprezenta o factura destul de dificil de gestionat in lunile reci ale anului.

Ce iti trebuie daca locuinta ta are acces la gaz

Acest scenariu nu ascunde niciun mister. In cazul in care locuinta ta are acces la gaz, atunci o centrala pe gaz este solutia perfecta pentru tine. Exista insa si cazane de fonta sau otel pentru lemne si carbuni care pot functiona si pe gaz, ceea ce te-ar putea ajuta sa fii mult mai flexibil in alegerea pe care o faci. Altfel, daca te rezumi doar la centrale pe gaz, trebuie sa fii constient de faptul ca instalarea acesteia se poate face exclusiv de catre o firma autorizata, iar costurile vor fi mult mai ridicate decat in alte scenarii.

Sursa foto: Shutterstock / Copyright: Minerva Studio

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE