Legea Zilierilor se modifica! Iata activitatile agricole pentru care se pot face angajari

Facebook
Twitter

Prin OUG nr. 26/2019, Guvernul a adus o serie de modificari mai multor acte normative care fac referire la drepurile zilierilor in campul muncii si domeniile in care acestia pot fi angajati. Ordonanta vine ca o veste buna pentru fermieri din mai multe sectoare agricole, care se plangeau ca nu exista un cadru legal pentru angajarea de muncitori sezonieri.  

Astfel, incepand cu data de 01 mai 2019, se extind categoriile de activitati ce pot fi executate de catre zilieri. Noile domenii in care pot fi angajati zilierii sunt:

– activitaţi de organizare a expoziţiilor, targurilor si congreselor – grupa 823;

– publicitate – grupa 731;

– activitaţi de interpretare artistica – spectacole – clasa 9001, activitaţi-suport pentru interpretarea artistica – spectacole – clasa 9002 si activitaţi de gestionare a salilor de spectacole – clasa 9004;

– cresterea si reproducţia animalelor semidomesticite si a altor animale – clasa 0149;

– activitaţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente – diviziunea 5621;

– activitaţi de intreţinere peisagistica – plantarea, ingrijirea si intreţinerea de parcuri si gradini, cu excepţia facilitaţii de locuit particulare clasa 8130;

– restaurante – clasa 5610;

– baruri si alte activitaţi de servire a bauturilor – clasa 5630;

– activitaţi ale gradinilor zoologice, botanice si ale rezervaţiilor naturale – clasa 9140.

Se pastreaza dreptul de a fi incadrati zilieri in domeniile: agricultura – diviziunea 01, silvicultura – diviziunea 02, piscicultura – diviziunea 03.

Niciun zilier nu are dreptul sa presteze activitate mai mult de 90 de zile cumulate intr-un an calendaristic, la acelasi beneficiar.

Prin exceptie, perioada poate sa fie de pana la 180 de zile la acelasi beneficiar daca sunt efectuate de zilier activitati in domeniul agriculturii, cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activitaţi sezoniere in cadrul gradinilor botanice aflate in subordinea universitaţilor acreditate, precum si in domeniul viticol.

De la data de 20 decembrie 2019 se infiinteaza Registrul electronic de evidenta a zilierilor, tinut de Inspectia Muncii. Prin Ordin al Ministrului Muncii, in termen de 60 de zile de la infiintarea Registrului, se va adopta procedura efectiva de inscriere in acest registru. Desigur, vom tine cont de urmatoarele modificari normative pentru inscrierea in acest Registru.

Veniturile realizate de zilier urmeaza urmatoarea procedura de fiscalizare:

Sunt supuse impozitului pe venit in procent de 10%;

Sunt supuse contributiei la asigurarile sociale pensii cu procentul de 25%.

Retinerea, calculul, declararea si plata acestor obligatii fiscale este in seama angajatorului de zilieri. Practic, se extinde obligatia platii contributiei la pensii fata de reglementarile existente.

Nu se datoreaza contributia asiguratorie pentru munca, iar zilierul nu are calitate de asigurat in sistemul de sanatate, in sistemul pentru accidente de munca si boli profesionale.

In cazul in care se produce un accident de munca sau o boala profesionala, angajatorul de zilieri are obligatia sa suporte cheltuielile cu ingrijirile medicale aferente.

Un zilier poate sa fie asigurat optional in sistemul public de sanatate, prin depunerea Declaratiei unice, calitatea de asigurat incepand de la data depunerii declaratiei, si se pastreaza o perioada consecutiva de 12 luni, daca nu se depune o noua declaratie pentru perioada urmatoare.

Pentru zilierele ce urmeaza o procedura de fertilizare in vitro, se acorda suplimentar un concediu de odihna platit de 3 zile. Cererea de concediu va fi insotita de scrisoarea medicala data de medicul specialist.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE