Petre Daea: Romania, locul al doilea in UE la numarul de albine si pe primul loc la productia de miere

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat ca Romania se situeaza pe locul al doilea in UE, dupa Spania, ca numar al familiilor de albine si pe primul loc la productia de miere, noteaza Agerpres.

„In ultimii ani sectorul apicol din Romania a cunoscut o dezvoltare semnificativa datorita programelor de sprijin financiar de la bugetul UE sau national astfel incat, in prezent am ajuns sa ne situam pe locul al 2-lea in Uniunea Europeana, dupa Spania, ca numar al familiilor de albine si pe primul loc la productia de miere. Prin accesarea acestor programe, apicultorii au putut achizitiona material biologic cu valoare certificata, cutii si utilaje apicole moderne pentru dezvoltarea acestei activitati in vederea obtinerii de produse competitive, atat pe piata interna, cat si la export”, a spus Petre Daea.

Ministrul Daea, despre beneficiile apiculturii

Seful MADR a tinut sa precizeze ca albinele furnizeaza un serviciu esential pentru agricultura moderna si ca sunt responsabile pentru polenizarea a trei sferturi din principalele culturi alimentare.

„Incercati sa va imaginati lumea fara mere, pere, citrice, morcovi, struguri, masline, rosii ori migdale sau o primavara lipsita de florile campului. Circa o treime din culturile de legume, fructe si flori din zonele temperate depind de serviciile albinelor, iar daca extindem aceasta abordare spre tropice, aproape toate plantele cu flori depind de insectele polenizatoare. Asadar, albinele joaca un rol important in viata noastra, iar serviciile lor sunt gratuite. Pe de alta parte, datorita rolului socio-economic si stiintific, apicultura este o activitate care contribuie la dezvoltarea spatiului rural”, a precizat Petre Daea.

ACA: Romania produce 22.000 tone de miere anual

Potrivit Asociatiei Crescatorilor de Albine, Romania produce, in medie, 22.000 de tone de miere anual, clasandu-se pe locul patru in Europa, iar efectivele au atins in anul 2015 un varf de 1,47 milioane de familii de albine.

La nivel national, sunt inregistrati in jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre acestia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE