Evenimentul “Apicultura in context european si mondial”, gazduit de Romania. Care au fost subiectele dezbatute

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Petre Daea a deschis in data de 25 mai 2019 lucrarile Conferintei “Apicultura in context european si mondial”, eveniment organizat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu prilejul „Zilei Mondiale a Albinei”, in marja Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, la Bucuresti.

Alaturi de ministrul Agriculturii s-au aflat secretarul de stat Daniel Dumitru Botanoiu, directori generali ai directiilor de specialitate din MADR si experti tehnici.

Manifestarea a reunit oficiali din Statele Membre ale Uniunii Europene, precum secretarul de stat din Ministerul agriculturii, padurilor si alimentatiei din Slovenia, Tanja STRNISA, reprezentanti ai FAO – Carolina Starr, Ofiter pentru Agricultura, din cadrul Biroului Regional Europa si Asia Centrala, Ioan Fetea, Presedinte Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, personalitati din mediul academic etc.

Obiectivul conferintei a fost acela de a evidentia importanta polenizatorilor pentru umanitate si pentru intregul ecosistem, asupra necesitatii dezvoltarii sectorului apicol in contextul schimbarilor climatice, precum si rolul crucial al acestora in cresterea randamentului culturilor si promovarea sigurantei alimentare.

In discursul sau, ministrul Petre Daea a salutat initiativa Sloveniei de a dedica o zi celebrarii rolului albinei, pentru a spori gradul de constientizare a importantei polenizatorilor, amenintarile cu care se confrunta si contributia lor la dezvoltarea durabila. Cu aceasta ocazie, ministrul a afirmat: ”Pentru Romania, apicultura reprezinta un vector al cresterii economice prin polenizarea plantelor cultivate entomofile, o cale de ameliorare a bunastarii populatiei din mediul rural ca sursa de venit suplimentar, un senzor al poluarii precum si un factor de mentinere a biodiversitatii prin intermediul polenizarii florei spontane”

Totodata, ministrul a facut o scurta prezentare a istoriei apiculturii romanesti, precizand ca acest domeniu a reprezentat si reprezinta o indeletnicire multimilenara a populatiei romanesti, fiind favorizata de clima si natura. De asemenea, ministrul a declarat faptul ca in ultimii ani sectorul apicol din Romania a cunoscut o dezvoltare semnificativa datorita programelor de sprijin financiar de la bugetul UE sau national si tara noastra se situeaza astazi pe locul al 2-lea in Uniunea Europeana, dupa Spania, ca numar al familiilor de albine si pe primul loc la productia de miere.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale acorda o importanta deosebita apiculturii, venind in sprijinul apicultorilor, prin Programul National Apicol cu ajutorul caruia apicultorii au putut achizitiona material biologic cu valoare certificata si utilaje apicole moderne pentru dezvoltarea acestei activitati, in vederea obtinerii de produse competitive atat pe piata interna, cat si la export.

La randul sau, secretarul de stat sloven, Tanja Strnisa, a multumit MADR pentru initiativa organizarii acestei conferinte si lui Jose Graziano da Silva, directorul general al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura, pentru sprijinul acordat in declararea Zilei Mondiale a Albinelor. In opinia sa, aceasta are scopul de a uni eforturile Guvernelor pentru a intelege rolul crucial al albinelor pentru viitorul nostru. Polenizatorii sunt extrem de importanti din punct de vedere al mediului, reprezinta o sursa de venit pentru fermieri, asigurand totodata locuri de munca in mediul rural.

La finalul conferintei, participantii au fost invitati sa viziteze laboratorul Institutului National Apicol, precum si expozitia de la sediul Asociatiei Crescatorilor de Albine din Bd. Ficusului nr. 42., sector 1.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE