cai

Tulcea: sute de bovine si cabaline sacrificate din cauza unor boli. Cine ii despagubeste pe proprietari

Facebook
Twitter

Peste 200 de cabaline si bovine au fost sacrificate in judetul Tulcea si in Delta Dunarii, din cauza anemiei infectioase ecvine (AIE) si a leucozei enzootice bovine (LEB) care au aparut la aceste animale, noteaza Agerpres.

Directorul DSVSA Tulcea, Mitica Tuchila, a explicat ca raspandirea celor doua boli este favorizata atat de sistemul de crestere a animalelor in stare de semi-libertate, practicat in Delta, cat si de numarul mare al insectelor hematofage, capuse, tantari si tauni.

„Programul national strategic multi-anual pentru LEB considera zona de Delta ca fiind infectata. Animalele pot pleca de aici doar in anumite conditii, cu recoltare de sange si buletine de analiza. Daca probele sunt pozitive, animalul este transportat la abator, iar daca animalul este sanatos, el poate fi vandut. Pentru AIE se intampla acelasi lucru”, a mentionat Tuchila.

De la inceputul anului, 10 cabaline si 210 bovine au fost depistate cu cele doua boli

„In ceea ce priveste AIE, animalele au fost extrase, eutanasiate si s-au facut dezinfectiile. Pentru LEB, lucrurile sunt un pic mai dificile, pentru ca avem un numar destul de mare de animale cu LEB, dar suntem in perioada in care cautam sa extragem animalele bolnave, sa le ducem la abator si sa avem aceasta zona de Delta libera de LEB in viitorul apropiat”, a mai spus directorul DSVSA.

Reprezentanti ai Directiei sustin ca deficitul de personal calificat este o alta problema care ii impiedica sa-si indeplineasca obiectivele.

„Fara un numar optim de medici veterinari nu ne putem atinge dezideratele pe care ni le-am propus. Deficitul este de cel putin 15 de medici”, a mai mentionat Mitica Tuchila.

In fiecare an, cateva sute de bovine si cabaline sunt sacrificate din cauza acestor boli, iar statul ofera despagubiri proprietarilor care detin acte pentru animale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE