ANM: vreme instabila in urmatoarele doua saptamani. Care sunt sansele de ploi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremea va continua sa fie instabila in urmatoarele doua saptamani, cu episoade de zile calduroase ce vor alterna cu perioade de racoare, incepand chiar din prima zi a acestei saptamani, in timp ce ploile isi vor face simtita prezenta la nivelul intregii tari din data de 28 mai, se arata in prognoza Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), valabila pentru perioada 27 mai – 9 iunie, publicata luni.

In Banat, vremea va fi mai calda decat in mod obisnuit pentru aceasta data in primele trei zile ale intervalului de prognoza, cu o medie a temperaturilor maxime de 26 – 28 de grade, apoi se va raci spre medii ale maximelor de 19 – 22 de grade, in zilele de 30 si 31 mai. Ulterior, temperatura aerului va fi in crestere, iar spre sfarsitul celei de-a doua saptamani se estimeaza revenirea treptata la un regim termic normal pentru inceputul lunii iunie, cu valori termice maxime de pana la 27 de grade, in medie regionala.

Minimele nocturne vor avea o evolutie asemanatoare, media lor fiind in scadere, pana spre 11 grade in jurul datei de 2 iunie, insa ulterior temperatura aerului va creste din nou, spre valori medii de 13 – 14 grade. Manifestari specifice instabilitatii atmosferice se vor semnala pe tot parcursul intervalului de prognoza, cu precadere in prima saptamana, cand sunt estimate si cantitati de apa mai importante.

In Crisana, vremea va fi mai calda decat in mod normal pentru aceasta perioada in primele trei zile ale intervalului de prognoza, cu valori termice maxime, in medie, de 25 – 28 de grade, apoi se va raci pana spre medii ale maximelor de 19 – 20 de grade, in 31 mai, respectiv 1 iunie. Dupa aceasta data, temperatura aerului va creste din nou si, pana la sfarsitul intervalului, media regionala a maximelor va fi cuprinsa intre 21 si 26 de grade.

Valorile minime vor marca o scadere, de la 15 grade la inceput, pana in jurul unei medii de 11 grade in data de 2 iunie. Apoi, tendinta va fi de crestere usoara, spre 13 grade, in medie regionala. Instabilitatea atmosferica va fi accentuata pe tot parcursul intervalului de prognoza, dar mai ales in prima saptamana, cand se vor inregistra cantitati de apa mai insemnate.

In Transilvania, in primele trei zile de prognoza, vremea va fi calda pentru aceasta perioada, dar se va raci treptat, astfel incat media temperaturilor maxime va scadea de la 26 – 28 de grade, pana spre 21 de grade in intervalul 31 mai – 3 iunie. Ulterior, aceasta medie va fi in crestere, iar spre sfarsitul celei de-a doua saptamani se estimeaza revenirea la un regim termic normal, cu maxime de pana la 25 de grade. Pana in data de 1 iunie, minimele termice nu vor avea variatii semnificative de la o zi la alta si se vor situa in jurul valorii de 12 grade.

Temperatura aerului va scadea usor, pana la 9 grade in data de 2 iunie, apoi tendinta va fi de crestere usoara si treptata, spre valori de 10 – 11 grade, in medie regionala. Vor fi perioade de timp in care instabilitatea atmosferica va fi accentuata. Averse, pe arii extinse si mai insemnate cantitativ, se vor semnala cu o probabilitate mai ridicata in intervalul 30 mai – 2 iunie.

In Maramures, vremea calda de la inceputul intervalului se va raci treptat, astfel incat media maximelor va scadea de la 26 – 28 de grade in primele doua zile, pana spre 20 de grade, in data de 1 iunie. Ulterior, temperatura aerului va fi in crestere, iar spre sfarsitul celei de-a doua saptamani se estimeaza revenirea la un regim termic normal, cu maxime de pana la 25 – 26 de grade.

Minimele termice vor marca o scadere pana in data de 2 iunie, de la o medie regionala de 14 la 9 grade, iar pana la finalul perioadei de referinta media acestora se va situa in jurul a 11 grade. Gradul de instabilitate atmosferica se va mentine accentuat pe tot parcursul perioadei de prognoza. Se vor semnala averse, pe arii extinse si mai insemnate cantitativ, cu o probabilitate mai ridicata in intervalul 28 mai – 2 iunie.

In Moldova, in primele trei zile, media temperaturii maxime va fi de 28 de grade, iar din data de 30 mai temperatura aerului va marca o scadere, astfel incat media va scadea pana spre 21 de grade, in data de 2 iunie. Apoi, pana la sfarsitul intervalului, tendinta temperaturilor diurne va fi de crestere, iar spre sfarsitul celei de-a doua saptamani se estimeaza revenirea la un regim termic normal, cu maxime de pana la 25 – 26 de grade.

Pana in data de 1 iunie, minimele termice nu vor avea variatii semnificative de la o zi la alta si se vor situa in jurul valorii de 15 grade. Ulterior, temperatura aerului va scadea usor, pana la 12 grade in data 2 iunie, apoi tendinta va fi de crestere spre valori de 13 – 14 grade, in medie. Vor fi perioade de timp in care instabilitatea atmosferica va fi accentuata, cu o probabilitate de manifestare mai ridicata in intervalul 30 mai – 5 iunie.

In Dobrogea, la inceputul intervalului, temperatura aerului va creste usor, de la o medie a maximelor de 24 de grade in data de 28 mai, la o medie in jurul a 26 de grade in zilele de 29 si 30 mai. In urmatorul interval, variatiile termice nu vor fi semnificative si, pana la sfarsitul intervalului de prognoza, temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 23 si 25 de grade, in medie regionala. Minimele termice vor fi in crestere pana in data de 30 mai, spre 17 grade.

Apoi, acestea vor scadea treptat, spre medii de 15 grade, ce se vor mentine pana in data de 5 iunie. Pana la sfarsitul intervalului, temperaturile minime vor creste din nou pana la medii regionale de 17 grade. Dupa data de 1 iunie, gradul de instabilitate atmosferica va fi in crestere.

In Muntenia, pana in data de 30 mai, vremea va fi mai calda decat in mod normal pentru aceasta perioada, cu o medie a temperaturilor maxime ce se va situa in jurul a 29 de grade, apoi se va raci, pana in data de 2 iunie, spre medii de 23 – 24 de grade. Ulterior, temperatura aerului va marca o crestere, spre medii ale valorilor diurne de 26 – 27 de grade.

Minimele termice vor creste usor pana in data de 31 mai, spre 15 grade. Dupa acea perioada, acestea vor scadea treptat, spre medii de 13 grade, ce se vor mentine pana in data de 6 iunie. Pana la sfarsitul intervalului, temperaturile minime vor avea o tendinta de crestere, pana la medii regionale de 14 grade. Probabilitatea de aparitie a manifestarilor specifice instabilitatii atmosferice va fi mai ridicata in intervalul 30 mai – 4 iunie, cand vor fi posibile cantitati mai importante de apa. Apoi, pana la sfarsitul intervalului, gradul de instabilitate va fi mai redus.

In Oltenia, pana in data de 30 mai, vremea va fi mai calda decat in mod normal pentru aceasta perioada, cu o medie a temperaturilor maxime de 27 – 28 de grade. Ulterior, temperatura aerului va scadea, astfel incat in perioada 31 mai – 3 iunie media diurna regionala se va mentine in jurul a 22 de grade, apoi pana la sfarsitul intervalului de prognoza va creste treptat pana la valori de 26 – 27 de grade.

Pana in data de 31 mai, minimele termice vor fi de 13 – 15 grade. In zilele de 1 si 2 iunie temperatura aerului va scadea usor, spre valori medii ale minimelor de 11 – 12 grade, apoi va creste din nou pana la 13 – 14 grade la sfarsitul intervalului de referinta. Probabilitatea de aparitie a manifestarilor specifice instabilitatii atmosferice se va mentine ridicata pe tot parcursul intervalului, dar mai ales in perioada 30 mai – 5 iunie, cand se vor semnala averse pe arii extinse, iar cantitatile de apa vor fi mai insemnate.

La munte, la inceputul intervalului, temperaturile vor avea valori maxime, in medie, de 17 – 18 grade si minime de 9 – 10 grade. Apoi, vremea se va raci, astfel ca, in data de 2 iunie, vor fi medii ale temperaturilor maxime de 12 – 13 grade si de 5 – 6 grade ale minimelor.

Tendinta va fi de incalzire, ulterior, pana spre medii ale maximelor de 15 – 16 grade si medii ale minimelor, in medie de 7 – 8 grade, la sfarsitul intervalului. Manifestari specifice instabilitatii atmosferice se vor semnala pe tot parcursul intervalului de referinta, iar local cantitatile de apa vor fi mai inseminate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE