Cu ajutorul fondurilor europene disponibile prin PNDR, o firma din judetul Dambovita a achizitionat echipament tehnologic si mijloace de transport specializate pentru infiintarea unei unitati de procesare a produselor agricole, marfa fiind comercializata astazi prin intermediul unor retele de supermarketuri.

Proiect a fost finantat prin Masura 123 „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”. Beneficiarul, S.C. RIN PROD COM SERV IMPEX S.R.L. din orașul Fieni, judetul Dâmbovita, a implementat acest proiect in valoare totala de 1.942.725 de lei in perioada 2009 – 2010, valoare finantarii  nerambursabile fiind de 966.851 de lei.

In ultimul deceniu, nivelul performantei din industria alimentara româneasca a crescut semnificativ, insa mai sunt necesare restructurari, pentru a ajuta sectorul sa devina competitiv si sa respecte standardele UE de siguranta alimentara si de calitate a produselor, dar si pentru a stabili verigi de comercializare eficiente intre industria alimentara si agricultori.

Intreprinderile din industria alimentara intâmpina probleme serioase, din cauza faptului ca nu respecta standardele europene (inclusiv standardele ISO si HACCP), pentru care sunt necesare investitii importante, de reabilitare si modernizare. Datele statistice arata ca in zonele rurale, activitatile nonagricole, legate de sectorul primar, mai ales exploatarea resurselor naturale si procesarea, sunt nesemnificative in termeni economici.

Constient de aceste minusuri, administratorul S.C. RIN PROD COM SERV IMPEX S.R.L., Ana Nicu a propus ca obiectiv general al proiectului finantat cu fonduri europene nerambursabile prin PNDR cresterea competitivitatii intreprinderilor de procesare agroalimentare, cu sprijinul financiar acordat prin Masura 123. Proiectul reflecta obiectivul general al Masurii 123 prin implementarea unui sistem de procesare performant in sectorul intreprinderilor specializate in procesarea si marketingul produselor agricole, printr-o mai buna utilizare a resurselor umane si a altor factori de productie.

In privinta obiectivelor specifice, proiectul si-a propus introducerea si dezvoltarea de tehnologii si procedee pentru obtinerea de noi produse agricole competitive, adaptarea intreprinderii la noile standarde comunitare, atât in etapa de procesare, cât si in cea de distributie a produselor obtinute, imbunatatirea veniturilor intreprinderii prin cresterea valorii adaugate a produselor agricole si cresterea va lor ii adaugate a produselor agricole, si a eficientei economice a activitatii  microintreprinderilor, prin dezvoltarea si modernizarea echipamentelor, proceselor si tehnologiilor de prelucrare.

Proiectul a avut in vedere si imbunatatirea si optimizarea fluxurilor de productie, prelucrare si marketing ale produselor agricole, crearea retelelor locale de colectare, a capacitatilor de receptionare, depozitare, conditionare, sortare si ambalare a produselor agricole, imbunatatirea controlului intern al calitatii materiei prime, semifabricatelor, produselor si subproduselor obtinute in cadrul unitatilor de procesare si marketing.

Un aspect de importanta majora a fost imbunatatirea calitatii produselor prelucrate si a calitatii produselor alimentare cu respectarea cerintelor de siguranta alimentara, precum si a trasabilitatii.

Pentru a atinge aceste obiective, au fost achizitionate o instalatie de pasteurizare, o instalatie de dozare si ambalare automata pentru flacoane de la 500 la 2.000 ml, o alta instalatie de dozare si ambalare automata pentru caserole, agregate cu pompa pentru transportul lichidelor alimentare, precum si mai multe mijloace de transport specializat si manipulare.

In prezent, fabrica din Fieni produce aditivi alimentari, agenti de parfumare, amelioratori, arome pentru produse de cofetarie și patiserie, coloranti alimentari, creme și umpluturi termostabile, emulgatori și toppinguri.

Prin aplicarea proiectului au fost create 23 de locuri de munca. In prezent, societatea are in total 42 de angajati.

Piata beneficiarului investitiei este formata din magazinele Metrou si Selgros, dar si din lanturi de restaurante fast-food KFC. Un factor important care a contribuit la succesul proiectului a fost si faptul ca administratorul societatii beneficiare are o experienta indelungata si studii in domeniu. De asemenea, administratorul Ana Nicu cunoaste foarte bine politicile si programele de dezvoltare rurala, dar si modul in care se pot aplica modelele de bune practici.

Share on Facebook