Ghid de bune practici pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile pentru agricultură: cum să iei jumătate de milion de euro pentru o brutărie automatizată

Facebook
Twitter

Prin proiectul „Extinderea capacităţii de distribuţie a produselor de panificaţie şi modernizarea capacităţii de depozitare a materiei prime”, finanțat prin PNDR, Măsura 123 -„Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”, SC LIDO GIRBEA SRL, din comună Păuleşti, județul Prahova, a obținut o finanțare nerambursabilă de peste o jumătate de milion de euro.

Buget total al proiectului implementat cu fonduri europene nerambursabile în perioada mai 2009-decembrie 2010 a fost de peste 1,4 milioane de euro, potrivit datelor publicate de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală.

SC LIDO GIRBEA SRL are sediul social în Prahova, având ca obiect de activitate fabricarea produselor de panificaţie, patiserie şi morărit. Cu o producţie de peste 200.000 de franzele/zi, SC LIDO GIRBEA SRL este una din cele mai mari societăți de panificaţie din Prahova. Pentru dezvoltarea capacităţii de producţie, societatea a derulat proiectul „Extinderea capacităţii de distribuţie a produselor de panificaţie şi modernizarea capacităţii de depozitare a materiei prime”.

Contractul de finanţare cu fonduri europene nerambursabile a fost semnat în mai 2009 şi a prevăzut achiziţia a 35 de mijloace de transport specializate pentru transportul produselor de panificaţie şi patiserie a achiziționat şase silozuri pentru făină, cu o capacitate totală de 140 de tone. Implementarea a dus la crearea a 20 de locuri de muncă şi creşterea capacităţii firmei, până la 6.600 de tone de produse de panificație pe an.

Proiectul cu fonduri europene nerambursabile a fost depus în 19 decembrie 2008, în cadrul sesiunii de depunere de proiecte nr. 5, derulată în perioada noiembrie – decembrie 2008. Contractul de finanţare a fost semnat în luna mai a anului 2009. Durata efectivă de evaluare a proiectului a fost de cinci luni.

La elaborarea proiectului şi implementarea lui a contribuit experienţa acumulată în perioada anterioară de programare, respectiv obţinerea de finanţare prin Programul SAPARD, prin care a realizat următoarele investiţii: o unitate de procesare a făinurilor cu o capacitate de 118 tone/24 h, o unitate de procesare a grişurilor şi a arpacaşului din grâu cu o capacitate de 0.06 tone/24 h, modernizarea unei unităţi pentru fabricarea pâinii şi produselor de panificaţie, cu o capacitate de 22,8 t/24h.

Societatea a mai realizat proiecte de finanţare prin PNDR în vederea retehnologizării capacităților de producție a pâinii şi produse de patisserie şi dotarea cu mijloace de transport specializate prin schema de ajutor de stat N578/2009.

În urma implementării proiectului cu fonduri europene nerambursabile, societatea şi-a extins capacitatea de distribuţie a produselor de panificaţie prin achiziţia a 35 de mijloace de transport specializate şi şi-a modernizat capacitatea de depozitare a materiei prime, prin achiziţia a şase silozuri pentru făină, cu o capacitate totală de 140 t. De asemenea, ca urmare a implementării proiectului, au fost create 20 de locuri de muncă.

Proiectul dezvoltat cu fonduri europene nerambursabile FEADR a contribuit la atingerea performanţei economice a firmei. Ca urmare a implementării proiectelor cu fonduri europene nerambursabile, procesul tehnologic de fabricare a pâinii și produselor de panificație este automatizat aproape 100%, muncitorilor rămânându-le sarcina să supravegheze instalaţiile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE