CATAR: Închiderea supermarketurilor duminica este o măsură ineficientă pentru fermieri

Facebook
Twitter

Confederaţia Asociaţiilor Țărăneşti din România (CATAR) apreciază că, deşi propunerea de închidere a hypermarketurilor duminica poate constitui o cale de a promova și, implicit, de a creşte volumul vânzărilor produselor agricole eco-ţărăneşti, aceasta este una insuficientă şi lipsită de conţinut strategic.

„Creşterea accesului publicului românesc la produsele agroalimentare autohtone trebuie realizat prin măsuri specifice care să stimuleze cooperarea între toate organizaţiile implicate în lanţul dintre producător şi consumator, capacităţile de desfacere ale hypermarketurilor să fie utilizate în beneficiul tuturor partenerilor”, se arată într-un comunicat remis de CATAR.

Una dintre problemele semnalate de CATAR se referă la faptul că fructele și legumele importate nu sunt controlate eficient. Spre exemplu, se import cartofi din Polonia la un preș declarat de 1 ban pe kilogram, iar importatorii plătesc taxele legale pentru această sumă și nu pentru prețul real. Totodată, CATAR propune să fie adoptate măsuri care să stimuleze dezvoltarea de depozite locale de legume şi fructe.

„O astfel de măsură i-ar ajuta pe producătorii români să între în lanţul de supermarket-uri. Fermierul se poate concentra doar pe producţie, iar depozitele pe comercializare. O soluție o reprezintă stimularea asocierii”, se mai precizează în documentul citat.

Totodată, Confederaţia Asociaţiilor Țărăneşti din România recomandă implementarea unui program naţional de testare gratuită pentru legumele şi fructele româneşti, dar și crearea unui ghid de bune practici pentru producătorii de legume şi fructe, astfel încât aceștia să învețe cum să folosească îngrăşămintele și tratamentele, dar și ce soiuri de legume și fructe sunt cel mai bine adaptate la condițiile pedoclimatice din țara noastră.

Pentru a elimina speculanții de pe filiera importurilor, CATAR propune ca produsele din import să fie comercializate doar în reţelele de retail, iar în pieţe să găsim doar produse româneşti. Deasemenea, Confederaţia Asociaţiilor Țărăneşti din România recomandă implementarea unui mecanism solid de eliberare și de urmărire a carnetelor de producător, care să nu poată fi eludat şi care să garanteze calitatea şi trasabilitatea produselor. Cei care vor fi prinși că încalcă legea, să fie amendați.

Nu în ultimul rând, CATAR propune simplificarea sistemului de taxe și impozite aplicate producătorilor agricoli.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE