Proiectul de lege prin care se doreşte închiderea supermarketurilor în weekend nu va fi avizat pozitiv de  Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor.

Propusă de liberali, măsura ar trebui să vină în sprijinul producătorilor locali. Altfel spus, românii, în loc să meargă în weekend la supermarket, ar urma să cumpere din piețe în weekend. Însă, 40% din vânzările marilor lanțuri de magazine se realizează la sfârșit de săptămână, iar banii dați de cumpărători sunt fiscalizați în comerțul modern, astfel că statul încasează taxele și impozitele aferente.

În aceste condiţii, o astfel de măsură ar afecta locurile de muncă şi ar da este cap obiceiurile consumatorilor, apreciază deputatul PSD Liviu Harbuz, vicepreşedinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor.

„Vom avea discuții pe marginea acestui proiect peste două săptămâni, în Comisia pentru Agricultură, cu toți actorii actori implicați, dar nu are nicio şansă să treacă. Comerțul modern este fiscalizat, iar statul are nevoie de acești bani la buget”, a spus Liviu Harbuz, în cadrul unei conferințe de specialitate.

Vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură de la Camera Deputaților a mai precizat că este nemulțumit de activitatea celor care organizează piețe pentru micii producători.

„Cred că mai degrabă ajung producătorii locali în supermarketuri, decât în aceste târguri”, a subliniat Harbuz.

Micii producători se plâng că tarifele percepute de organizatorii de târguri și piețe de specialitate sunt foarte mari.