Calendarul platilor APIA catre fermieri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii ofera noi detalii despre plata subventiilor catre fermierii romani. Conform programului stabilit de MADR, dupa publicarea in Monitorul oficial a Hotararii de Guvern dedicate subventiilor, ministerul va avea nevoie de inca 10 zile pentru a demara primele plati.

„Daca totul decurge normal ar putea fi urmatorul scenariu:16 februarie aprobat Hotararea de Guvern, 17 februarie publicarea in Monitorul Oficial, 27 februarie 2017 cele 10 zile parcurse, 28 februarie 2017 – primele plati. Total 6 zile lucratoare + 2 zile nelucratoare + 1-2 zile alte probleme care pot aparea = Total general 10 zile calendaristice pana la intrarea primelor sume la primii beneficiari”, se noteaza intr-un raport realizat de ministerul Agriculturii.

De asemenea, oficialii ministerului au precizat ca Trezoreria nu poate opera mai mult de 5.000 ordine de plata/zi, ceea ce inseamna ca nu toti fermierii vor beneficia de subventii chiar din primele zile ale lunii martie.

Printr-o Hotarare aprobata recent, Executivul a stabilit cuantumul de 17,72035 euro/ha, iar fondurile totale alocate sunt de 119,422 milioane de euro, reprezentand echivalentul a 531,870 milioane lei.

De acest sprijin financiar vor beneficia circa 681.000 de producatorii agricoli din domeniul vegetal. Beneficiarii platilor directe sunt: fermierii activi, fermierii persoane fizice si/sau persoane juridice care desfasoara o activitate agricola in calitate de utilizatori ai suprafetelor de teren agricol si/sau detinatori legali de animale, potrivit prevederilor legislatiei in vigoare.

In categoria beneficiarilor de plati se incadreaza si unitatile de cercetare si productie, de invatamant din domeniul agricol, cooperative agricole de exploatare si gestionare a terenurilor agricole, silvice, piscicole si a efectivelor de animale, precum si grupurile de producatori care desfasoara activitate agricola.

Platile se fac in lei, la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie 2016.

Incepand cu 1 martie, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va demara campania de depunere a cererilor unice, aferente anului 2017. StiriAgricole.ro va ofera un ghid asupra celor mai importante lucruri de care trebuie sa tineti cont atunci cand va prezentati pentru depunerea cererii unice.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE