Stadiul platilor APIA: cati fermieri au primit pana acum ANT-ul si Sprijinul Cuplat Zootehnic

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Dupa multe zile de incertitudine, crescatorii de animale au inceput sa primeasca subventiile aferente Ajutorului National Tranzitoriu si Sprijinului Cuplat Zootehnic. Chiar daca fermierii primesc in continuare greu banii in conturi, situatia platilor APIA pare sa evolueze. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anuntat ca pana la 15 august vor fi platite toate subventiile catre fermierii care nu au avut cereri cu erori.

„Pot spune ca platile au evoluat destul de bine in ultima perioada, mai ales pentru vaca de lapte. De asemenea, s-a platit destul de mult si din Sprijinul Cuplat. Pentru cei cu bovine de carne, momentan, platile SCZ nu au fost incepute. A fost stabilit impreuna cu APIA si SIVECO termenul de 11 august. Am fost de acord cu acest termen si speram sa fie respectat. Exista circa 260 de solicitanti pe SCZ – bovine carne”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dumitru Grigorean, presedintele Asociatiei crescatorilor de bovine pentru carne din Romania (ACBCR).

Potrivit situatiei prezentate de fermierul Costel Caras, pe pagina sa personala de Facebook, suma autorizata la plata pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic, pana la data 07.08.2016, este de 102.101.391 lei, aceasta fiind si suma platita. Fermierii autorizati la plata sunt in numar de 12.952, conform aceleasi surse.

In ceea ce priveste Ajutorul National Tranzitoriu (ANT 7 – schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul lapte), suma autorizata la plata pana la data de 07.08.2016 este de 73.004.899 lei, suma platita fiind de 58.648.408 lei. Fermierii autorizata la plata sunt 44.750, dintre acestia fiind platiti 37.208.

ant 8

Pentru ANT 8, suma autorizata la plata este de 336.417.550 lei, suma platita fiind de 225.013.478 lei, conform situatiei publicate de fermierul Costel Caras. Pana la data 07.08.2016, pentru ANT 8 au fost autorizati la plata 114.656 de fermieri, dintre acestia fiind platiti 75.744.

De asemenea, pentru ANT 9 – Ovine, a fost autorizata la plata suma de 154.135.023 lei, din aceasta fiind platita suma de 115.850.784 lei. Fermierii autorizati la plata pentru acest ajutor national tranzitoriu sunt in numar de 34.141, dintre acestia fiind platiti 24.381.

Pentru ANT 9 – Caprine, a fost autorizata la plata suma de 20.499.984 lei, din aceasta fiind platita catre crescatori 14.124.005 lei, potrivit situatiei prezentate de fermierul Costel Caras. Pana la data 07.08.2016, pentru ANT 9 – Caprine au fost autorizati la plata 11.776 de fermieri, fiind platiti dintre acestia 7.941.

scz

4.000 de cereri, cu probleme

Presedintele Asociatiei crescatorilor de bovine pentru carne din Romania (ACBCR) ne-a mai informat ca exista in prezent circa 4.000 de cereri de plata care au erori, acestea urmand sa fie solutionate dupa data de 15 august.

„Sunt circa 4.000 de cereri care au probleme, si care vor ramene sigur dupa 15 august. Vorbim de cereri pe bovine. In mod sigur, nu se vor putea plati 95% sau 98% din subventii pana la 15 august, dar ne intereseaza sa vedem ca lucrurile evolueaza”, ne-a mai declarat Dumitru Grigorean, presedintele Asociatiei crescatorilor de bovine pentru carne din Romania (ACBCR).

De ce platile ANT se realizeaza cu dificultate

Numerosi fermieri, din intreaga tara, se plang ca desi au fost autorizati la plata, banii aferenti subventiilor ii primesc in conturi cu o intarziere de cel putin 7 zile. Intarzierile ar proveni, conform fermierului Costel Caras, din cauza procedurii greoaie de obtinere a banilor de la Ministerul de Finante.

„Exista doi pasi pentru ca banii sa ajunga in conturile noastre: dupa autorizarea la plata a fermierului, facuta de APIA, se face o cerere catre Ministerul Finantelor pentru obtinerea banilor. De la transmiterea cererii catre M.F. si pana la transferul banilor pot trece, din pacate, mai multe zile. Dupa obtinerea banilor de la M.F. mai dureaza inca trei zile pana intra banii in contul fermierului. Asta este explicatia pe care am primit-o. Dupa informatiile mele cred ca intarzaierea este foarte mare deoarece: cererea banilor de catre APIA se face prin intermediul AFIR, care la randul ei cere banii la M.F., care la randul lui se screme pana da banii la AFIR, care-i transfera la APIA, care plateste fermierilor si dupa trei zile intra banii in conturi. Este ca si cum mergi cu trenul de la Bucuresti la Ploiesti, prin Fetesti, Faurei, Buzau, cu intrerupere 48 de ore in Faurei. Cam asa functioneaza tot Statul roman”, a scris fermierul Costel Caras, pe pagina sa de Facebook.

Fermierii care au intrat in greva foamei, au decis, pana la 18 august, sa suspenda greva foamei. In cazul in care subventiile in zootehnie nu vor ajunge in conturile fermierilor, acestia sunt hotarati sa reia protestele.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE