Calendarul lucrarilor agricole pentru fermierii cu subventii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii a publicat recent un calendar al lucrarilor agricole ce trebuie realizate in ferma de agricultorii care beneficiaza de subventii pe agromediu (Masura 10 – Agromediu si clima).

Ministerul Agriculturii invita fermerii care utilizeaza terenuri agricole sa solicite in cadrul cererilor unice, aferente Campaniei 2017, subventii europene in cadrul masurilor de agromediu (masura 10), pentru cele dedicate agriculturii ecologice (masura 11), cat si in cadrul schemelor dedicate zonelor afectate de constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice (masura 13).

Fiecare calendar dedicat lucrarilor agricole este intocmit special pentru fiecare pachet de angajament asumat de fermier.

De exemplu, pentru masura 10 – pachetul 1 – „Pajisti cu inalta valoare naturala” si pachetul 2 – „Practici agricole taditionale”, fermierii au de respecat urmatoarele cerinte pe tot parcursul anului, timp de 5 ani de angajament:

– Tinerea evidentei lucrarilor agricole

– Interzicerea utilizarii ingrasamintelor chimice si a pesticidelor

– Interzicerea insamantarilor de suprafata/suprainsamantarilor (cu exceptia insamantarilor cu specii din flora locala pentru suprafete afectate accidental)

– Interzicerea aratului si discuitului pajistilor existente in ferma

– Interzicerea deversarii directe sau a descarcarii pe teren a produselor ce contin substante periculoase (conditie de baza relevanta – GAEC3)

– Asigurarea unui nivel minim de pasunat de 0,3 UVM/ha si/sau prin cosit cel putin o data pe an (conditie de baza relevanta – GAEC 7.3). Pasunatul se efectueaza cu maxim 1 UVM/ha.

Cerinte specifice pentru fiecare luna:

Ianuarie

 • Interzicerea aplicarii gunoiului de grajd (conditie de baza relevanta – SMR 1)

Februarie

 • Interzicerea aplicarii gunoiului de grajd (conditie de baza relevanta – SMR 1)

Martie

 • Depunerea cererii unice de plata incepand cu data de 1 martie
 • Depunerea documentelor ce fac dovada detinerii competentelor necesare implementarii angajamentelor pana cel tarziu 10 octombrie a anului de campanie (aplicabile la nivel de masura). Acestea se depun inainte de efectuarea celei de-a II-a plati de catre fermierii cu angajamente pe suprafete ale pachetului mai mari de 300 ha si inainte de efectuarea celei de-a III-a plati de catre fermierii cu angajamente pe suprafete ale pachetului de pana la 300 ha.
 • Interzicerea aplicarii gunoiului de grajd pana la data de 15 martie (conditie de baza relevanta – SMR 1)

Aprilie

 • Perioada de depunere a cererii unice de plata

Mai

 • Depunerea cererii unice de plata pana la data de 15 mai. Incepand cu data de 16 mai se mai poate depune cererea unica de plata cu penalitati de 1% pe zi de intarziere

Iunie

 • 9 iunie este data limita pana la care se mai poate depune cererea unica de plata cu penalitati de 1% pe zi.
 • Cositul poate incepe dupa data de 15 iunie (pentru UAT-uri situate la altitudini medii mai mici de 600m)
 • Masa vegetala cosita trebuie adunata in maxim doua saptamani de la efectuarea cositului

Iulie

 • Cositul poate incepe dupa data de 1 iulie (pentru UAT-uri situate situate la altitudini medii mai mari sau egale cu 600m)
 • Masa vegetala cosita trebuie adunata in maxim doua saptamani de la efectuarea cositului

Octombrie

 • 10 octombrie este data limita de depunere a documentelor ce fac dovada detinerii competentelor necesare implementarii angajamentelor

Noiembrie

 • Incepand cu data de 1 noiembrie este interzisa aplicarea gunoiului de grajd (conditie de baza relevanta – SMR 1)

Decembrie

 • Interzicerea aplicarii gunoiului de grajd (conditie de baza relevanta – SMR 1)

Calendare asemanatoare sunt disponibile pe site-ul MADR si pentru pachetul 3 – „Pajisti importante pentru pasari”, subpachetul 3.1 – „Crex crex”, Pachetul 3 – „Pajisti importante pentru pasari”, subpachetul 3.2 – „Lanius minor si Falco vespertinus”, Pachetul 4 – „Culturi verzi”, Pachetul 5 – „Adaptarea la efectele schimbarilor climatice”, Pachetul 6 – „Pajisti importante pentru fluturi (Maculinea sp.)”, Pachetul 7 „Terenuri arabile importante ca zone de hranire pentru gasca cu gat rosu (Branta ruficollis)”.

In cadrul acestui articol puteti citi detalii despre valoarea subventiilor pe care le pot incasa fermierii pe masurile de agromediu, precum si cerintele specifice pentru fiecare pachet in parte.

Cererile unice de plata pentru aceste masuri se pot depune pana la jumatatea lunii mai la Centrele Judetene si Centrale Locale ale APIA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE