Fermierii romani infiinteaza tot mai multe livezi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Tot mai multi fermieri romani aleg sa dezvolte plantatii pomicole in detrimentul culturilor de camp precum graul sau porumbul. O situatie centralizata a Directiilor Agricole Judetene, oferita la solicitarea StiriAgricole.ro, arata ca suprafata cultivata cu arbusti si pomi fructiferi a inregistrat o crestere importanta in ultimul an. Acest lucru se datoreaza si fondurilor europene nerambursabile PNDR, prin care agricultorii sunt sprijiniti financiar sa inceapa o afacere in pomicultura.

In judetul Tulcea, aproximativ 60% din suprafetele cultivate cu pomi fructiferi au fost infiintate prin accesarea fondurilor europene. In prezent, plantatiile pe rod cultivate in judet sunt: 196 ha cais, 85 ha cires, 27 ha gutui, 31 ha migdal, 55 ha prun si 35,4 ha plantatii cultivate cu diverse specii – cu preponderenta mar, cais, piersic, nectarin. La plantatii care nu sunt pe rod exista cultivate: 29,39 ha nuc, 1,5 ha migdal, 1,0 ha alun, 39 ha cires.

De asemenea, si in judetul Tulcea au fost inregistrate cresteri ale suprafetelor cultivate cu pomi fructiferi. „In anul 2016 a crescut suprafata plantatiilor pomicole nou infiintate cu 74 ha, suprafata plantata cu arbusti fructiferi tineri cu 71 ha, plantatii viticole noi – 4 ha”, se arata intr-un raspuns al Directiei Agricole Tulcea.

Anul trecut, suprafata cultivata cu pomi fructiferi la nivelul judetului Tulcea a fost de 5.110 hectare, in timp ce nivelul de productie a crescut cu aproape 55% fata de cel intregistrat in 2015.

In judetul Giurgiu, suprafata plantata cu arbusti fructiferi in 2016 a depasit-o pe cea inregistrata in 2015. De exemplu, anul trecut, pomicultorii giurgiuveni au dezvoltat peste 177 de noi hectare cu pomi fructiferi (pruni, gutui, par, alun, mar), comparativ cu cele 90,7 hectare plantate in 2015, conform datelor DAJ Giurgiu.

O alta crestere a suprafetelor plantate cu arbusti fructiferi s-a inregistrat si in judetul Maramures. Astfel, anul trecut a fost cultivata o suprafata de 6.305 cu pomi fructiferi, mai mare decat cea din 2015 – 6.271 hectare. Din punct de vedere al productiilor, pomicultorii din Maramures au reusit sa isi dubleze recolta: 8.222 kg medie la hectar de fructe (2016) in comparatie cu 4.395 kg fructe la hectar (2015).

Chiar daca nu este o crestere semnificativa, putem spune ca si gorjenii au inregistrat o dezvoltare a suprafetelor cultivate cu pomi fruciferi. Potrivit datelor Directiei Agricole Gorj, anul trecut a fost inregistrata o suprafata de 4.747 hectare, in crestere fata de suprafata cultivata pomi fructiferi din 2015 – 4.729 hectare. In ceea ce priveste productia medie de fucte, si aceasta s-a majorat anul trecut, cu circa 1.000 kg/ha, in comparatie cu 2015.

O alta crestere a suprafetelor cultivate cu livezi se poate intalni si in judetul Dambovita. Mai exact, anul trecut, in acest judet a fost cultivata o suprafata totala cu livezi si pepiniere pomicole de 10.515 hectare, mai mult decat suprafata inregistrata in 2015 – 9.711 hectare. Din punct de vedere al productiei medii, anul trecut pomicultorii din judetul Dambovita au avut o recolta de 8.148 de kg/ha, potrivit datelor Directiei Agricole Dambovita.

Fermierii romani vor avea posibilitatea sa acceseze si in acest an fonduri europene nerambursabile pentru pomicultura, in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2020. Cei care doresc sa realizeze asemenea investitii este important sa cunoasca faptul ca exista o serie de pomi si arbusti fructiferi eligibili pentru finantare, potrivit Ghidului solicitantului 2016 pentru Submasura 4.1a – „Investitii in exploatatii pomicole”.

Speciile de pomi fructiferi eligibile pentru sprijin prin subprogramul tematic pomicol sunt:

  • Pomi fructiferi: Mar, Par, Gutui, Prun, Cires, Visin, Cais, Piersic, Nectarin, Nuc, Migdal, Alun, Castan.
  • Arbusti fructiferi: Coacaz negru, Coacaz rosu, Coacaz alb, Agris, Zmeur de gradina, Afin de cultura, Mur de gradina, Mur cu ghimpi sau fara, Maces, Soc negru, Trandafir pentru petale, Lonicera caerulea, Corn, Catina, Scorusul negru (aronia).
  • Capsun.

Proiectele depuse pentru accesarea fondurile nerambursabile vor fi selectate si pe baza principiului speciei pomicole prioritare. Acestea sunt, conform Ghidului Solicitantului, piersic, nectarin, mar, arbusti, cais, cires.

Pentru speciile piersic si/sau nectarin si/sau cais proiectul solicitantului va primi 10 puncte. In cazul arbustilor fructiferi, acestia vor fi primi 8 puncte. Pentru cires se va acorda 6 puncte, iar pentru mar 4 puncte.

Punctajul se acorda proportional in situatia in care specia prioritara este majoritara (procentul cel mai mare) din punct de vedere al dimensiunii economice (SO) in total dimensiune economica a plantatiilor pomicole propuse prin proiect.

Pentru a beneficia de punctajul aferent acestui criteriu, componenta majoritara a proiectului (>50%), din punct de vedere valoric, trebuie sa fie reprezentata de investitii in infiintarea si/sau reconversia plantatiilor pomicole.

In cazul formelor asociative pentru acordarea punctajului se va lua in considerare specia prioritara majoritara din punct de vedere al dimensiunii economice (SO), existenta la momentul solicitarii sprijinului, fata de dimensiunea economica cumulata a plantatiilor pomicole detinute de membrii formei asociative (toate speciile eligibile ce pot fi regasite in cadrul capitolului 2.4 al ghidului). Investitia trebuie sa fie destinata speciei prioritare majoritare.

In cazul in care prin proiect se propune infiintarea unor suprafete egale, cultivate cu specii prioritare, se va acorda punctajul superior, in functie de speciile propuse.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE