Plata subventiilor din bugetul national (ANT 1), pentru anul de cerere 2016, va fi demarata din data de 28 februarie, a anuntat ministrul Agriculturii, Petre Daea, potrivit Agerpres.
„Eu sunt agronom si stiu bine ca, daca azi nu faci ce trebuie, maine nu mai are rost. Din acest punct de vedere, am staruit ca sa realizam masurile necesare, sa lichidam intarzierile care au fost vizavi de site-ul de operare si de controlul in teren in asa fel incat sa putem intra la timp cu aceste subventii”, a declarat Daea, conform sursei citate.
Seful MADR a tinut sa sublinieze ca anul trecut plata subventiilor s-a facut in lunile iunie si iulie, iar anul acesta va fi demarata in februarie, ceea ce este o diferenta importanta.
„Este o diferenta considerabila, care are in vedere necesitatea de a ajunge la timp subventiile, astfel incat producatorii agricoli sa poata sa le foloseasca. Ce cauta subventiile agricole in iunie si iulie, cand lucrarile se fac in primavara atunci cand te intalnesti cu lucrari de recoltat si cand veniturile pot veni din buzunarul fermierului? Noi trebuie sa anticipam aceste cerinte pe care le au fermierii. Actiunea noastra este clara: de a asigura la timp subventiile pentru fermieri”, a mai spus ministrul Agriculturii.
Printr-o Hotarare aprobata joi, Executivul a stabilit cuantumul de 17,72035 euro/ha, iar fondurile totale alocate sunt de 119,422 milioane de euro, reprezentand echivalentul a 531,870 milioane lei.
De acest sprijin financiar vor beneficia circa 681.000 de producatorii agricoli din domeniul vegetal. Beneficiarii platilor directe sunt: fermierii activi, fermierii persoane fizice si/sau persoane juridice care desfasoara o activitate agricola in calitate de utilizatori ai suprafetelor de teren agricol si/sau detinatori legali de animale, potrivit prevederilor legislatiei in vigoare.
In categoria beneficiarilor de plati se incadreaza si unitatile de cercetare si productie, de invatamant din domeniul agricol, cooperative agricole de exploatare si gestionare a terenurilor agricole, silvice, piscicole si a efectivelor de animale, precum si grupurile de producatori care desfasoara activitate agricola.
Platile se fac in lei, la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie 2016.