Bilant APIA la sfarsit de an: avans record si demararea platilor finale de la 1 decembrie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Sfarsitul anului 2016 marcheaza incheierea primului deceniu de cand Romania este membra a Uniunii Europene si, totodata, a primului deceniu de implementare, de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura – APIA, a schemelor si masurilor de sprijin finantate din fonduri europene si nationale destinate sustinerii fermierilor romani, se arata intr-un comunicat al Agentiei.

10 ani cu rezultate importante in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, in care ne-am aliniat cerintelor si rigorilor aferente mecanismelor si instrumentelor vechii Politicii Agricole Comune. Ulterior, ne-am concentrat pe adaptarea la Noua Politica Agricola Comuna.

In tot acest timp APIA a reusit sa gestioneze situatiile si provocarile aparute in prelucrarea cererilor depuse de peste 1 milion de beneficiari, pentru toate schemele si masurile gestionate.

Anual APIA deruleaza 45 de scheme de plata/masuri de acordare a ajutoarelor financiare europene si nationale, cuprinzand 89 de submasuri, respectiv pachete/sub-pachete, punand in aplicare fluxurile procedurale in conformitate cu prevederile legislatiei comunitare si nationale in vigoare.

Politica Agricola Comuna 2007-2014

Valoarea plafonului financiar alocat de Uniunea Europeana, pe care APIA l-a derulat in perioada de programare 2007-2014, a fost de 11,82 miliarde euro, fiind compus din 7,8 miliarde euro destinati schemelor de plati directe, masurilor de piata si interventie finantate din FEGA si 3,02 miliarde euro destinati implementarii masurilor delegate din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2007-2013, finantati din FEADR. In perioada 2007-2013, raportat la alocarea financiara aferenta fiecarui an, APIA a inregistrat o rata a absorbtiei fondurilor europene de 98%.

Din totalul fondurilor destinate agriculturii pentru Romania, in perioada 2007-2014, APIA a asigurat absorbtia fondurilor europene pentru agricultura, contribuind astfel la incurajarea transferului de cunostinte si a inovarii, cresterea competitivitatii, promovarea organizarii lantului alimentar si a gestionarii produselor, refacerea, protectia si consolidarea ecosistemelor, incurajarea utilizarii eficiente a resurselor si tranzitia catre o economie cu consum redus de carbon, dar si la promovarea incluziunii sociale, a reducerii saraciei si a dezvoltarii economice in zonele rurale.

Politica Agricola Comuna 2015 -2020

In perioada 2015-2020, Romania beneficiaza de alocari financiare de peste 20 miliarde de euro de la Uniunea Europeana, fapt ce impune luarea tuturor masurilor necesare pentru a derula fondurile destinate finantarii Politicii Agricole Comune si pentru a asigura o capacitate ridicata de absorbtie a acestor fonduri.

Astfel, bugetul incredintat APIA pentru gestionare, in cadrul noii Politici Agricole Comune, a crescut substantial: aproximativ 14,25 miliarde euro, din care circa 11,35 miliarde euro revin Romaniei pentru acordarea platilor directe si a masurilor de piata, restul fiind alocati prin delegare de la bugetul FEADR pentru gestionarea masurilor care vizeaza mediul, agricultura ecologica, zonele care se confrunta cu constrangeri naturale, dar si pentru asigurarea bunastarii animalelor.

Procentual, APIA gestioneaza in noua perioada de programare circa 70% din valoarea totala a fondurilor alocate Romaniei pentru sectorul agricol.

Reforma Politicii Agricole Comune reprezinta o schimbare fundamentala a acestei politici fata de perioada 2007-2014, cu noi reglementari de care fermierii trebuie sa tina cont in activitatea lor viitoare.

Noua Politica Agricola Comuna intrata in vigoare incepand cu anul 2015 a presupus aplicarea unor scheme si masuri noi, mult mai complexe.
In 2016, in acest context, Comisia a decis ca platile aferente anului 2015 sa se efectueze pana la data de 15 octombrie. APIA a reusit sa se incadreze in acest termen, avand in vedere ca peste 90% din plati s-au efectuat pana la sfarsitul lunii august.

In plus, in acest an, APIA a reusit 2 performante:

  • Plata in avans a peste 870 milioane de euro, pentru un numar de 754.421 de fermieri, o valoare record a platilor in avans pe care le face Romania pentru o campanie de plati directe;
  • Inceperea platilor finale la data de 1 decembrie 2016, reprezentand, de asemenea, o noua reusita a Agentiei.

APIA este angajata in continuare la capacitate maxima sa contribuie, in interesul si cu sprijinul direct al fermierilor, la o agricultura moderna si eficienta, la dezvoltarea spatiului rural si la cresterea economiei in ansamblul ei, pe termen mediu si lung, in Romania.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE