Calendarul apicultorului: lucrari obligatorii in stupina pentru iarna

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prima luna de iarna calendaristica se manifesta de obicei cu ninsoare, vant, viscol, inghet si umiditate crescuta. Desi luna decembrie este o perioada de inactivitate in ciclul biologic al albinelor, apicultorul are posibilitatea sa-si orienteze mai mult actiunile catre activitati de atelier, activitati de informare si perfectionare in apicultura sau activitati de dezvoltare prin valorificarea a produselor apicole obtinute in sezonul anterior, achizitionarea de noi materiale necesare pentru sezonul urmator, potrivit Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.

Cu toate acestea, in anumite perioade ale lunii apicultorul trebuie sa aiba in vedere si o serie de activitati ce tin de stupina:

Supravegherea si controlul modului cum ierneaza familiile de albine o data la 2-3 saptamani, prin controale auditive (ascultare) pentru perceperea si interpretarea zumzetului albinelor si aprecierea resturilor gasite (pe foaia de control a stupului sau in urma preluarii cu ajutorul unei sarme indoite in unghi drept). Experienta ne va ajuta in aprecierea cat mai corecta a zumzetului si deci a starii de sanatate a familiilor de albine.

Interventiile in stup se vor face in spatii incalzite numai atunci cand se constata lipsa rezervelor de hrana, imbolnavire sau alte stari anormale care nu pot fi inlaturate in conditii de stupina.

Mortalitatea exagerata in urma analizei foii de control arata faptul ca familia de albine fie a iernat cu prea multe albine varstnice fie ca urmare a uzurii organismului cauzata de boala.

Prezenta albinelor mucegaite, umede arata ca in stup exista o ventilatie precara.

Albinele cu abdomenul umflat si petele de diaree la urdinis sau pe scandura de zbor arata ca in stup sunt provizii de calitate proasta sau conditiile de iernare sunt nefavorabile nelinistind albinele si sporind consumul de hrana. Aceasta situatie poate crea premiza aparitiei nosemozei.

Prevenirea deranjarii si nelinistirii albinelor de pasari de curte, ciocanitori, pitigoi;

Inlesnirea si supravegherea unor zboruri spontane de curatire ale albinelor in ferestrele calde ale lunii (cand temperatura depaseste 13-14ºC) dupa ce vatra a fost curatita de zapada si albina moarta de la urdinis a fost indepartata, pot fi ridicate capacele si saltelutele stupilor pentru ca razele soarelui sa incalzeasca direct podisoarele. In limita posibilitatilor stupii umbriti pot fi mutati in locuri insorite.

Indepartarea fara zgomot a zapezii si a ghetii formate pe scandurelele de zbor si pe capacele stupilor.

Protejarea stupinei contra curentilor reci de aer prin perdele, garduri realizate din diverse materiale anterior.

In atelierul stupinei se vor face o serie de lucrari necesare pregatirii sezonului urmator:

  • – reparatii ale elementelor componente ale stupului;
  • – depozitarea in conditii sigure a surplusului de corpuri, caturi, rame, faguri.
  • – curatirea, razuirea resturilor de ceara si propolis cu dalta apicola si cutite speciale precum si dezinfectia materialului apicol prin metoda flambarii sau metoda chimica cu diverse substante dezinfectante.
  • – pregatirea ramelor prin insarmare, aprovizionarea cu faguri artificiali.
  • – pentru apicultorii profesionisti care vor sa-si dezvolte stupina este importanta stabilirea unui plan judicios conceput, realist pentru sezonul apicol urmator in functie de care se va stabili necesarul de materiale si echipamente apicole de achizitionat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE