Luna iunie, luna solstitiului de vara este si luna in care, albinele ca si natura, interdependente de altfel, ating apogeul dezvoltarii lor.
O serie de activitati in stupina sunt impuse, ca si in ultima luna, de valorificarea unor culesuri specifice cum ar fi: salcamul II, III, teiul, coriandrul, mustarul, facelia, rapita de primavara, floarea-soarelui, zmeurul si zburatoarea in zona de deal-munte precum si faneata in zona de deal. Totusi, cele mai vizate culesuri de catre apicultori sunt teiul si floarea-soarelui, potrivit Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.
Teiul – cu cele trei specii mai importante ca raspandire si interes apicol, (in ordinea infloririi – teiul cu frunza mare, teiul pucios, teiul argintiu) care au o durata de inflorire diferita pe perioada lunilor iunie-iulie, ofera unul din cele mai importante culesuri de nectar.
Prima specie infloreste cam la 15–25 zile fata de salcam, durata medie de inflorire este de aproximativ 2-3 saptamani, iar durata totala pentru toate cele trei specii este de 30 de zile. Cea mai buna productie de miere se obtine de la teiul argintiu (950 – 1200 kg/ha), teiul cu frunza mare oferind o productie de 800-1000kg, iar teiul pucios o productie de 450-800 kg/ha.
Floarea-soarelui infloreste incepand cu a doua jumatate a lunii iunie si continua cu prima jumatate a lunii iulie, in functie de tehnologia si zona de cultura precum si de hibridul cultivat. Este o specie nectaro-polenifera care ofera o productie de miere apreciata la valori cuprinse intre 30 si 130 kg miere, familiile puternice putand realiza in medie 20 kg miere marfa.
Cu siguranta, pentru o maximizare a randamentului privind productia de miere, trebuie sa se aiba in vedere si valorificarea altor culesuri care sa se bazeze pe costuri minime de productie.
Activitatile specifice acestei perioade sunt asemanatoare lunii precedente si constau in principal in pregatirea familiilor de albine pentru valorificarea culesurilor, valorificarea acestora concomitent cu minimizarea factorilor care sa induca roirea; astfel, se va avea in vedere:
Continuarea lucrarilor de recoltare si extractie a fagurilor cu miere; pentru a asigura un procent cat mai mic de apa din miere (18,5-19 % max.) propus prin normele internationale in vigoare, se vor recolta numai fagurii cu miere care sunt capaciti cel putin o treime din suprafata lor.
Prevenirea roirii naturale in aceasta perioada printr-o serie de masuri cum ar fi: asigurarea de spatiu corespunzator dezvoltarii si asigurarea de faguri artificiali sau goi, asigurarea activitatilor de cules, distrugerea botcilor in cazul familiilor care sunt intr-un stadiu avansat al frigurilor roitului, inversarea locurilor intre familiile cu manifestare accentuata de roire si familiile mai slabe, eventual formarea de roiuri artificiale (stoloni) prin ridicarea de rame cu puiet si albine.
Odata cu efectuarea unor verificari de rutina in familiile de albine se va avea in vedere inlocuirea fagurilor vechi, inchisi la culoare, cu altii artificiali, cunoscandu-se faptul ca o data cu cresterea generatiilor de puiet diametrul celulelor scade, cu efecte negative asupra cresterii albinelor la dimensiunile normale si implicit asupra eficientei lor in activitate. Daca nu s-a realizat eliminarea acestor faguri negri inainte de extinderea puietului, inca din primavara, acesti faguri negri se vor elimina treptat prin trecerea lor marginal cuibului, dupa o rama cu miere pentru eclozionarea puietului existent.
Inainte de transportul acestora se va face o revizie sumara a familiilor de albine cu care ocazie se va stabili situatia acestora si a componentelor stupilor precum si aprecierea posibilitatii de valorificare a culesului, ocazie cu care se vor echipa corespunzator. Familiile slabe sau bolnave nu se vor transporta in pastoral.
Identificarea zonelor de pastoral, cunoasterea drumurilor de acces, pregatirea documentatiei necesare actiunii propriu-zise de pastoral si a mijloacelor de transport.
Aprovizionarea sau/si pregatirea cu echipament apicol (rame insarmate cu faguri artificiali, caturi, alte elemente de stup deficitare) repararea celor existente pentru a rezista la transport.
Atentia se va concentra de asemenea asupra pregatirii propriu-zise a familiilor pentru transport: echiparea acestora cu caturi sau corpuri cu faguri noi claditi pentru depozitarea mierii, echiparea cu site de ventilatie in locul podisorului, aprecierea modului de amplasare pe vehiculul de transport si fixare a acestora (a ramelor in stup sau /si a stupilor pe vehicul cu franghii, in functie de sistemul adoptat, de starea traseului). Inchiderea urdinisurilor la stupi in vederea transportului se va face inaintea deplasarii toata albina se afla in cuib seara tarziu sau dimineata devreme, iar transportul se va face de asemenea in aceeasi perioada cu adaptarea vitezei fara bruscari. Odata ajunsi la baza melifera stupii se descarca, se asaza pe vatra stabilita si li se vor deschide urdinisurile. Dupa ce albinele au facut zboruri de recunoastere, sitele de aerisire se vor inlocui cu podisoarele.
Anuntarea primariilor din localitatile in raza carora sunt deplasate stupine in pastoral pentru luarea in evidenta si protejarea de eventuale tratamente fitosanitare.
Pregatirea cu echipamentul necesar extractiei si stocarii mierii; stabilirea momentului si locului optim pentru extractie (cand se efectueaza la stupina se va face intr-un spatiu propice si inainte de incetarea culesului pentru evitarea furtisagului).
Formarea de roiuri artificiale dupa culesul de la salcam si tei asigura cresterea numarului de colonii in stupina. La formarea de noi roiuri este important a se evita utilizarea botcilor de roire care pot transmite aceasta insusire nedorita generatiilor ulterioare.
Efectuarea tratamentelor in caz de necesitate. Daca se observa paraziti pe albine si in celulele cu puiet, in urma descapacirii puietului (de trantor de preferinta) cu ajutorul furculitei de descapacit, se va aplica un tratament antivarroa cu cel putin 2 saptamani inaintea culesului important pentru a evita riscul poluarii mierii recoltate.
Activitati de stocare si/sau valorificare a productiei obtinute.