apicultura

Calendarul apicultorului: lucrari obligatorii in stupina pentru luna octombrie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In luna octombrie are loc finalizarea pregatirii familiilor de albine pentru iernare care consta in principal in activitati legate de organizarea cuibului. In aceasta perioada, familia de albine inceteaza cresterea puietului, centrul cuibului fiind alcatuit din rame goale sau partial goale.

In acest sens, zilele insorite din luna octombrie ne permit o serie de interventii in cuibul familiilor de albine care au ca scop aranjarea cuibului pe fagurii necesari pentru o buna iernare si indepartarea celor necorespunzatori, potrivit Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.

Cand zilele sunt mai racoroase si albinele formeaza un ghem rasfirat (semighem), avem posibilitatea de a analiza mult mai precis puterea familiilor de albine si in consecinta necesarul de faguri pentru iernare, tinand cont de faptul ca albinele trebuie sa ierneze pe fagurii cu cantitatea cea mai mare de miere pe care-i acopera plus doi faguri cu miere marginali.

De asemenea, pentru o buna dezvoltare la sfarsitul iernii si in primavara, cand incepe cresterea puietului, trebuie sa avem in vedere si pastrarea unor faguri cu pastura care vor fi incadrati inainte de ultima rama. Surplusul de faguri (goi, partial cu miere, de culoare deschisa) va fi ridicat si depozitat in corpuri de stupi, rastele sau dulapuri speciale, care sa asigure pastrarea acestora pentru sezonul urmator.

Lucrari de efectuat in aceasta perioada:

Organizarea cuibului (aranjarea fagurilor cu miere in functie de puterea familiei de albine si tipul de stup, indepartarea fagurilor goi, partial cu miere care sunt in surplus; Asigurarea rezervelor de hrana (1,5-2,5 kg miere capacita/fagure, de calitate (nu de mana) – 18 kg/familia de albine prin imprumutarea unor faguri cu miere de la alte familii mai puternice; Pastrarea in cuib a fagurilor mai inchisi la culoare, dar nu vechi, care sa mentina caldura cuibului pe timp de iarna, cu celule de lucratoare buni de ouat in prima parte a primaverii.

Unificarea familiilor temporare (ajutatoare) intre ele sau cu alte familii de albine mai slabe. Surplusul de matci poate fi pastrat ca matci de rezerva pentru primavara, prin iernarea in sistem banca de matci, intr-o familie de albine orfanizata.

Fixarea gratiilor impotriva patrunderii soarecilor.

Stimularea si supravegherea zborurilor tarzii de curatire.

Protectia termica a familiilor de albine prin impachetari cu materiale izolante, saltelute sau pernute peste podisor si eventual unele impachetari laterale, dupa diafragma, care sa asigure si absorbtia umezelii din stup si circulatia corecta a aerului.

Efectuarea de tratamente necesare, impotriva varroozei. Amplasarea pe fundul stupului a foii de control (hartie alba, cerata, parafinata) care ne poate da informatii despre modul cum ierneaza albinele si gradul de infestare cu varroa. O alternativa la clasica foaie de control este fundul antivarroa sau fundul de control care permite examinarea a tot ce cade pe fund.

Conservarea fagurilor goi care se vor depozita in dulapuri speciale, corpuri de stup si tratarea cu sulf pentru prevenirea gaselnitei; continuarea lucrarilor de reformare a fagurilor vechi si de reconditionare a elementelor de stup care urmeaza sa adaposteasca familiile pentru iernare si a celor de surplus.

Amenajarea perdelelor de protectie din jurul stupinei impotriva vanturilor puternice, viscolului din timpul iernii, curentilor reci etc.

De retinut este faptul ca pentru o buna desfasurare a iernarii, in conditiile tarii noastre, familiile de albine au nevoie de o cantitate de cca 18 kg miere de calitate/ stup care va fi distribuita diferit in functie de starea familiilor de albine. La familiile puternice sau medii (care acopera cel putin 7-8 faguri cu albina) rezervele sunt aranjate astfel: in centrul cuibului se asaza faguri cu cel putin 2 kg miere avand in partea de jos celule goale pentru miezul ghemului, iar lateral acestora se aranjeaza fagurii in ordine crescatoare din punct de vedere al cantitatii de miere, terminand pe fiecare latura cu un fagure cu pastura si unul plin cu miere.

La familiile mai slabe (4-5 rame cu albina), sau cand rezervele sunt insuficiente, cuibul se organizeaza central pe faguri care au cantitatea cea mai mare de miere, iar marginal acestora se aseaza fagurii cu cantitati din ce in ce mai mici de miere.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE