Luna mai, mult asteptata de catre toti apicultorii, poate aduce, in functie de o serie de factori, primele rezultate ale muncii albinelor, rezultate care se vor reflecta in buzunarele fiecarui apicultor. Este o luna de intensa activitate pentru apicultori avand ca obiectiv principal valorificarea primelor culesuri importante de nectar de la rapita de toamna si salcam, in paralel cu luarea de masuri pentru a evita roirea naturala in lunile care urmeaza, potrivit Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.

Rapita de toamna infloreste inca din aprilie si tine circa 45 zile, iar rapita de de primavara infloreste in functie de momentul semanatului cam la aproximativ o luna dupa rapita de toamna. Furnizeaza nectar si polen intr-o perioada cand flora melifera este saraca de aceea contribuie la dezvoltarea puternica a familiilor de albine. Productia de miere este evaluata la aproximativ 100 kg/ha, mierea este de culoare aproape alba, uneori galben intens cu o aroma puternica de floare de rapita, are un gust usor iute datorita uleiurilor volatile pe care le contine, dar care cu timpul se evapora. Aceasta miere are particularitatea de a se cristaliza foarte repede, de aceea ea trebuie extrasa din faguri imediat dupa cules si nu poate fi pastrata ca hrana de iernare.

De mentionat este si faptul ca utilizarea fagurilor de recolta din care s-a extras mierea de rapita poate compromite calitatea mierii de salcam, daca acestia nu au fost bine curatati de albine dupa extractie, cristalele de miere de rapita daca ajung in mierea de salcam pot conduce la declasificarea mierii de salcam.

Salcamul infloreste incepand chiar cu prima decada a lunii mai si se continua si in luna iunie pentru zonele mai reci (salcam II, III). Durata infloririi este de 10-12 zile iar productia de miere este evaluata la 1000kg/ha. Mierea mult apreciata de salcam este incolora sau usor colorata in galben cu aroma specifica.

Pentru valorificarea acestor culesuri trebuiesc luate o serie de masuri:
1. Pregatirea familiilor de albine pentru valorificarea culesurilor;
2. Pregatirea documentatiei necesare actiunii propriu-zise de pastoral;
3. Pregatirea mijloacelor de transport a familiilor de albine in pastoral ;
4. Anuntarea primariilor din localitatile in raza carora sunt deplasate stupine in pastoral pentru luarea in evidenta si protejarea de eventuale tratamente fitosanitare;
5. Asigurarea cu echipamentul necesar extractiei si stocarii mierii pana la valorificare;

In ceea ce priveste pregatirea familiilor de albine pentru valorificarea culesurilor se va avea in vedere urmatoarele aspecte.

Evaluarea situatiei fiecarei familii de albine si a puterii acestora. Scopul acestei lucrari este de a ajuta familia sa atinga o dezvoltare necesara valorificarii culesului important si eliminarea factorilor care sa conduca la roirea naturala. Pastrarea acestui echilibru biologic trebuie sa fie realizat printr-un control permanent al starii familiilor de albine luand in calcul urmatorii factori de influenta: calitatea matcii, varsta matcii, dezvoltare numerica excesiva si a dezechilibrului dintre cantitatea de puiet larvar si albina doica existenta, lipsa spatiului de dezvoltare si a unei ventilatii corespunzatoare, conditiile meteorologice de cules fluctuante etc.

In conditiile valorificarii culesului de rapita exista riscul aparitiei roirii chiar in perioada valorificarii culesului de salcam, fapt nedorit. De aceea, printr-o analiza riguroasa a puterii familiilor de albine inaintea culesului de salcam se poate evalua acest risc pentru a se lua masurile necesare preintampinarii roitului.

Imediat dupa extractia mierii de rapita si in lipsa culesului de rapita fagurii vor fi reintrodusi in familii pentru curatarea completa de resturi de miere pentru a nu deteriora calitatea mierii de salcam care urmeaza a fi recoltata. Se mentioneaza ca existenta unei cantitati mici de miere de rapita in mierea de salcam poate modifica culoarea si continutul polinic fapt ce conduce la declasarea mierii de salcam si obtinerea unui pret mult mai scazut.

In aceasta luna se continua prin a se verifica si corecta situatiile nedorite: unificarea familiilor slabe sau fara matca, intarirea acestora cu rame cu puiet, stimularea glucidica si proteica a acestora;

Aplicarea tratamentelor antivarroa se va intrerupe cu cel putin 2 saptamani inaintea culesului important pentru a evita riscul poluarii mierii recoltate;

Verificarea, repararea, inlocuirea elementelor de stup defecte pentru a rezista in conditii de transport;

  • Se continua asigurarea cu apa la adapator in care poate fi dizolvata si o cantitate de 5g sare/litru apa;
  • Se asigura largirea cuibului cu faguri claditi sau artificiali si inlocuirea fagurilor destinati reformei. Fagurii artificiali pot fi introdusi in perioadele in care se remarca o usoara albire a celorlalti faguri, mai ales pe speteaza superioara semn ca in natura exista un cules.

Pregatirea documentatiei necesare actiunii propriu-zise de pastoral in conformitate cu legislatia.

Pregatirea mijloacelor de transport a familiilor de albine in pastoral. Mijloacele de transport inclusiv pavilioanele apicole trebuie sa fie inscrise in circulatie si sa aiba revizia tehnica.

Anuntarea primariilor din localitatile in raza carora sunt deplasate stupine in pastoral pentru luarea in evidenta si protejarea de eventuale tratamente fitosanitare este o masura necesara pentru a exista baza rezolvarii un eventual litigiu.

Asigurarea cu echipamentul necesar extractiei si stocarii mierii pana la valorificare; – conditiile de extractie si recipientele de stocare a mierii trebuie sa corespunda normelor Uniunii Europene. Adaptarea la legislatia UE privind echipamentele: orice echipament care vine in contact cu mierea cum ar fi centrifuga, tava de descapacit, cutitul de descapacit, trebuie sa fie confectionate din inox alimentar, iar recipientii de stocare admisi trebuie sa fie confectionati din plastic alimentar, tabla vopsita cu vopsea alimentara, vase emailate sau inox alimentar.

Share on Facebook