ANSVSA, amenzi record aplicate comerciantilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, prin intermediul structurilor de control de la nivel national, desfasoara controalele tematice specifice, pentru a asigura cetatenilor un comert civilizat, cu alimente sigure.

Din centralizarea primelor date furnizate de catre Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene, rezulta ca au fost realizate, in intervalul 14 – 29 martie, un numar 6.174 de controale, in: unitati de depozitare a produselor de origine animala autorizate sau inregistrate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, piete agro-alimentare, targuri, unitati de tip hipermarket/supermarket, unitati de comercializare ale produselor alimentare de origine animala si nonanimala, precum si in unitati de alimentatie publica.

Neregulile identificate in timpul controalelor au fost sanctionate prin aplicarea unui numar de 530 de amenzi, in valoare totala de 614.240 de lei.

Dintre deficientele identificate si sanctionate, mentionam:

– depozitarea si etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– comercializarea produselor alimentare fara respectarea conditiilor de igiena, sau in spatii neinregistrate sanitar veterinar;

– manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– nerespectarea legislatiei in vigoare privind ambalarea si etichetarea produselor;

– lipsa documentelor care sa ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor;

– transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neinregistrate sanitar veterinar;

– personal fara echipament de protectie.

O parte dintre aceste actiuni au fost realizate impreuna cu reprezentanti ai IGPR, ai autoritatilor locale si ai altor institutii cu atributii de control.

Pana la aceasta data, au fost sacrificati 135.579 de miei, atat in cele 86 de spatii amenajate temporar, cat si in cele 117 unitati de abatorizare autorizate sanitar veterinar, in care se asigura supravegherea sanitara veterinara.

ANSVSA continua supravegherea operatorilor din industria alimentara in perioada urmatoare, prin actiuni de inspectie si control si prin asigurarea serviciului de permanenta de catre personalul sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor.

Reamintim cetatenilor numarul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. – 0800 826 787 –  care poate fi apelat gratuit, din orice retea de telefonie, pentru a sesiza nereguli in domeniul sigurantei alimentelor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE