Cum planuiesc oficialii din agricultura sa sprijine micii fermieri

Facebook
Twitter

Conferinta ,,Dezvoltarea zonelor rurale prin intermediul PAC” a gazduit mai multi reprezentanti ai agriculturii romanesti, care au abordat subiecte de maxim interes pentru fermieri, precum stadiul implementarii PNDR 2020, alocarea financiara aferenta Romaniei pentru Campania 2018 sau masurile propuse de autoritatii pentru a sustine micii fermieri.

In cadrul conferintei a fost prezent si secretarul de stat pe agricultura, Alexandru Potor, care a vorbit, printre altele si despre modul in care ministerul agriculturii isi propune sa sustina micii fermieri. Mai mult, secretarul a explicat si care sunt pasii pe care micii fermieri trebuie sa-i parcurga pentru a deveni mai competitivi pe piata.

,,Ministerul agriculturii incearca sa sprijine in deplina egalitate si fermierii mici, si fermierii mijloci si fermierii mari. In mod particular pentru fermierii mici si mijlocii ne dorim sa asistam la o profesionalizare a acestor exploatatii pentru ca aceasta este singura solutie pentru a indrepta acest tip de ferme catre piata’’, a declarat Alexandru Potor in cadrul conferintei ,,Dezvoltarea zonelor rurale prin intermediul PAC”

Terenuri mici, culturi cu valoare adaugata mare

Potor a vorbit si micii fermieri care isi doresc sa obtina rezultate in agricultura insa nu beneficiaza de teren foarte mult. Ca solutie, secretarul le-a propus sa incerce sa infiinteze culturi care nu necesita o suprafata mare de teren insa care ofera recolte cu o productivitate marita.

,,Ganditi-va la posibilitatea de a utiliza zonele in care terenul este relativ putin disponibil catre tipuri de culturi care au valoare adaugata mare (pomicultura, legumicultura)’’, mai precizeaza secretarul de stat.

Potor: ne dorim sa sprijinim in continuare si fermele mari

Secretarul de stat a explicat si importanta sustinerii marilor exploatatii agricole, sustinand ca acestea au un rol crucial in asigurarea resursei de hrana atat pentru tara noastra cat si pentru comunitatea europeana. Potor a mai subliniat ca este necesar ca marile exploatatii sa-si sporeasca gradul de procesare a produselor, referindu-se in special la sectorul zootehnic.

,,Ne dorim sa sprijinim in continuare fermele mari pentru ca sunt performante si au o contributie importanta la securitatea resursei de hrana la nivel national si european si in tot acest complex al fermelor mari ne propunem ca in perioada imediat urmatoare sa sporim procesarea bunurilor agricole in special in zootehnie si creare de produse cu valoare adaugata mare’’, spune Potor.

In prezent, Alexandru Potor este coordonator al structurilor din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) responsabile de elaborarea pozitiei Romaniei fata de Politica Agricola Comuna (PAC) post 2020.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE