telemetru depozitare

Amenajarea unei hale industriale. Sfaturi pentru o depozitare eficienta, cu costuri reduse

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Daca ai o afacere de productie in agricultura, o hala pentru depozitarea produselor finite este indispensabila, mai ales daca ti-ai propus sa iti reduci costurile si sa cresti eficienta businessului tau. Insa amenajarea unei hale este o operatiune mai importanta decat ai putea crede.

Nu vei avea nevoie de tehnologii sofisticate sau de o investitie uriasa, insa este esential sa tii cont de cateva lucruri, astfel incat acest spatiu de depozitare sa asigure eficienta pe care ti-o doresti. Iata cateva sfaturi utile si greseli pe care este bine sa le eviti:

Spatiul de primire este prea mic

Una dintre cele mai mari greseli pe care le fac antreprenorii, din dorinta de a avea mai mult spatiu pentru rafturile sau zonele de depozitare, este sa nu aloce o suprafata suficient de mare pentru primirea marfurilor. Una dintre principalele functii pe care trebuie sa le aiba o hala este aceea de a asigura un flux facil al marfurilor, de la primire, la depozitare si apoi livrare. Asta inseamna ca va trebui ca hala sa fie impartita in cel putin trei zone, fiecare cu rolul sau.

Spatiul de primire a marfurilor trebuie sa fie destul de mare pentru a facilita operatiunile de inventariere, controlul calitatii, etichetarea, impartirea pe categorii sau inspectarea produselor. Pentru a calcula rapid suprafetele, poti folosi un astfel de telemetru, care te ajuta sa masori cu precizie distantele, sa economisesti timp si sa elimini posibilele erori de calcul.

Separa zona de primire si livrare

Din dorinta de a economisi spatiu, multi antreprenori comit o greseala grava si nu amenajeaza doua zone diferite pentru primirea si livrarea marfurilor. Acest lucru poate duce la confuzii sau greseli si poate creste timpul necesar pentru procesare si livrare. De exemplu, marfurile care intra in depozit pot fi confundate cu cele care urmeaza sa plece spre destinatar, ceea ce iti poate cauza apoi probleme cu clientii. Poti inlesni foarte mult procesele, daca iti calculezi spatiul de la bun inceput si il organizezi pe zone, fiecare avand o functie prestabilita.

Nu iei in calcul spatiul necesar pentru echipamente

In orice hala de depozitare vei avea nevoie de echipamente de transport, care sa iti usureze munca si sa eficientizeze procesele. Aceste echipamente au nevoie insa de suficient spatiu pentru a fi manevrate, lucru pe care putini il iau in calcul de la bun inceput. Asigura-te ca toate culoarele dintre rafturile de depozitare sunt suficient de largi si ca nu exista zone in care accesul echipamentelor va fi ingreunat sau imposibil.

Alege tipul potrivit de rafturi pentru depozitare

Cele mai multe hale industriale, fie ca deservesc operatiuni de productie, asamblare, impachetare sau depozitare, au nevoie de spatii speciale pentru pastrarea marfurilor. Marimea si tipul rafturilor sau a cosurilor pentru depozitare depinde, in primul rand, de natura produselor pe care le vei pastra in ele. Aici gasesti cateva modele de rafturi pentru hale, fiecare cu dimensiuni si forme diferite. De asemenea, trebuie sa iei in calcul si greutatea pe care acestea ar trebui sa o suporte cu lejeritate, astfel incat sa nu risti unele incidente.

Asigura-te ca vei avea spatiu pentru extindere si dezvoltare

Orice antreprenor spera ca afacerea sa va avea succes si va putea, peste un timp, sa isi extinda operatiunile sau sa mareasca volumele, capacitatea de productie, de stocare sau de livrare. De aceea, in momentul in care alegi locul pentru hala ta, va trebui sa anticipezi si solutiile pe care le vei avea la indemana, daca va trebui sa maresti spatiul de depozitare. Un plan de inventar pentru urmatorii 5-10 ani te poate ajuta sa estimezi evolutia businessului si sa te pregatesti din timp, astfel incat sa nu ajungi in situatia in care nu poti onora comenzi sau nu mai ai destul spatiu pentru a face fata volumului de productie.

Sursa foto: Shutterstock/Copyright:RGtimeline

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE