4 lucruri care n-ar trebui sa iti lipseasca iarna din ferma

Facebook
Twitter

Ca fermier intelegi ca munca in agricultura nu se termina niciodata. Cand nu infiintezi culturi, aplici tratamente sau udari. Cand nu recoltezi, pregatesti terenul. Cand nu esti cu tractoarele pe camp, le repari in atelier. Iar in zootehnie e si mai greu de atat.

In consecinta, ca sa obtii mereu rezultatele dorite, ar trebui sa ai la indemana sculele si utilajele necesare. Sigur ca nu toti fermierii isi permit o ferma ultra-tehnologizata.

Iata insa care sunt cele cateva lucruri pe care ar trebui sa te poti baza in ferma ta, pe timpul iernii:

1. Un generator performant

Viscolul si ninsorile abundente pot cauza pene de curent care sa dureze chiar si zile la rand. In aceste conditii, macar un astfel de generator portabil ti-ar fi absolut necesar. E posibil sa depinzi de el pentru a-ti alimenta cu energie spatiul de lucru. In acest caz, iti va permite sa iti administrezi in continuare ferma, sa trimiti facturi, emailuri diverse, sa verifici conturi bancare etc..

Generatorul ti-ar putea fi de folos si atunci cand lucrezi in spatii izolate. Sa spunem, atunci cand depinzi de scule electrice cu autonomie redusa ca sa ridici un nou solar pe structura de lemn.

De si mai mare folos iti sunt generatoarele, daca parte din productia ta este stocata in depozite frigorifice. La o pana de curent, doar generatoarele vor mentine sistemul de control al temperaturii in functiune si recolta in buna stare.

2. O lama de zapada

In oras, o freza profesionala sau chiar si o simpla lopata ti-ar putea ajunge pentru a deszapezi o cale de acces. In camp, insa, lucrurile nu mai sunt deloc atat de simple. Pentru a-ti croi drum de la ferma spre oras, dupa o ninsoare abundenta, vei avea cel mai probabil nevoie de o lama de zapada cu prindere frontala, pentru tractor. Sau de una pentru buldoexcavator, daca ai asa ceva in parcul de utilaje al fermei tale.

Indicat ar fi sa alegi o lama cu sistem de prindere in trei puncte. Modelele cu placa si contraplaca si sistem de reglare hidraulic sunt printre cele mai performante. Nu sunt ieftine, dar nici nu sunt utilaje pe care sa le cumperi an de an.

3. Dispozitive care tin daunatorii la distanta

O singura pereche de soareci poate consuma, pe durata unui an, circa 40 de kilograme de cereale. La un simplu calcul iti poti da seama cata paguba iti pot produce rozatoarele, daca isi fac loc in depozitul tau de cereale. Iarna rozatoarele au nevoie de mai multa hrana, asa ca riscul sa te trezesti cu ei in depozit e mai mare.

Ca sa previi astfel de neplaceri, ideal ar fi sa montezi la ferestrele depozitelor si la gurile de scurgere ale acestora plase speciale care sa nu permita patrunderea rozatoarelor.

Ai putea, de asemenea, monta capcane cu orificiu, cu usa cazatoare sau cu podet basculant. Lasa-le nearmate in primele zile, ca rozatoarele sa se obisnuiasca cu prezenta lor. Sau incearca noile dispozitive cu ultrasunete, care ar putea tine soarecii la distanta.

Pentru a te asigura ca distrugi si insectele in toate stadiile lor de evolutie (ouă, larve, pupe si adulti), ideal ar fi sa aplici un fumigant in depozit.

4. Un sistem de incalzire pentru grajduri

Animalele supuse ingrasarii pe durata iernii au nevoie de un microclimat hibernal care sa le ajute sa ramana sanatoase si sa isi atinga potentialul productiv. Or, un astfel de microclimat eficient se realizeaza doar prin asigurarea curateniei grajdurilor, a umiditatii ideale, a ventilatiei eficiente a si a incalzirii spatiilor. Sunt cazuri in care caldura degajata de animale este suficienta si cazuri in care trebuie sa o suplimentezi.

Tineretul ovin, spre exemplu, se simte bine chiar daca temperatura din grajd scade la 14 grade Celsius. Vacile din rase de lapte ca Holstein sau de carne ca Charolaise ies din grajd chiar daca afara e ger. In plus, un studiu realizat de zootehnisti americani din Dokota de Nord indica faptul ca daca hranesti vitele spre seara in cursul zilelor friguroase, acestea vor trece mai usor peste gerul iernii.

Porcinele, in schimb, sunt mai sensibile la temperaturi scazute, mai ales in primele etape ale vietii. In consecinta, in multe maternitati porcine, in sectoarele de purcei sugari si proaspat intarcati crescatorii au montat sisteme de incalzire prin pardoseala. In boxele de fatare, in schimb, lampile de incalzire sunt cele care si-au dovedit eficienta.

Radiatoarele sau arzatoarele cu gaz ar putea fi de asemenea solutii de luat in seama, atunci cand dispui de mai putini bani.

Ca sa te asiguri ca treci iarna cu bine, ideal ar fi sa faci totul ca recoltele din depozite sa fie la adapost de daunatori, iar animalele tale, sanatoase si in siguranta. Iar daca s-ar putea sa nu ramai in bezna la ferma sau izolat de restul lumii, lucrurile ar sta si mai bine. Afla din textul de mai sus ce care sunt cateva dintre lucrurile care te vor ajuta sa faci fata provocarilor iernii.

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE