5 unelte care sa nu iti lipseasca din atelierul mecanic al fermei

Facebook
Twitter

Productia depinde de eficienta utilajelor agricole. Ca sa le prelungesti durata de functionare optima, ai nevoie de cateva scule eficiente si usor de folosit.

Daca nu le intretii constant, utilajele – de la combine la tractoare si de la atomizoare la grape – se vor strica mult mai repede. Iar inlocuirea lor cu altele noi, la fiecare doi-trei ani, te va aduce repede in sapa de lemn.

Mult mai simplu ar fi sa iti amenajezi, la ferma, un atelier in care un mecanic sau doi sa se ocupe, in permanenta, de repararea utilajelor. Uite 5 unelte care iti vor fi absolut necesare ca sa poti duce treaba la bun sfarsit:

1. Un compresor de aer de capacitate mare

Nu te zgarci, atunci cand vine vorba sa cumperi un compresor stationar de aer. Oricat de performant ar fi, tot vei ajunge, mai devreme sau mai tarziu, sa il folosesti la capacitate maxima.

Atunci cand iti alegi un compresor, doua sunt caracteristicile principale de care sa tii cont: debitul si presiunea. Sunt compresoare mici si ieftine, care iti furnizeaza presiune de 6 bari si debit maxim de 150 l /min. Pe acestea le vei putea folosi doar la treburi casnice. Pentru a lucra cu prese sau alte scule pneumatice, vei avea nevoie de unul cu capacitate industriala, care sa iti asigure presiuni de 12 bari si debit maxim de 300 l /min.

Evita compresoarele fara pompa de ulei si pe cele cu carcasa de aluminiu. Sunt mai putin durabile.

2. Un banc de lucru solid, cu menghina

Ca sa-l poti folosi cu incredere, bancul de lucru ar trebui sa aiba cel putin 1,2 metri lungime si 0,6 metri latime. Daca poti, alege unul cu blat finisaj pe jumatate cu lemn, pe jumatate cu metal. Segmentul acoperit cu lemn va fi ideal pentru a lucra cu piesele delicate de masini, care trebuie asezate pe suprafata moale, ca sa nu se zgarie.

O menghina grea, de buna calitate, iti va usura mult munca, in atelier. alege una cu o deschidere a falcilor de 150 mm si pe care sa o poti folosi, la nevoie, ca pe o nicovala. Ti-ai putea cumpara si o nicovala de sine statatoare, dar iti va ocupa mai mult loc in atelier.

Fixeaza menghina pe partea de blat cu finisaj metalic a bancului de lucru.

3. Un aparat de sudura

Multe s-au schimbat in industria sudurii, in ultima vreme. Te-ai putea baza, inca, pe aparatele clasice de tip transformator, monofazate. Se gasesc si sunt de incredere, avand in vedere conditiile ambientale dure in care le vei folosi. Un astfel de aparat functioneaza si la temperaturi extreme, variind intre -10 si + 40 de grade Celsius. In plus, le poti cumpara la preturi foarte accesibile.

Pentru rezultate si mai bune, ai putea sa folosesti unele dintre aceste aparate de sudura cu jet de plasma. Sunt concepute avand la baza tehnologia MOS FEET (Metal Oxide Semiconductor Field Efect Transistor) si care te vor ajuta sa lucrezi mai eficient si sa iti termini mai repede treaba.

4. O bormasina profesionala

Ideal ar fi sa iti cumperi o bormasina profesionala, pe care sa o poti folosi in orice situatie, pentru gaurit si insurubat. Cauta una fara fir si acumulatori cu tensiune de lucru de peste 18 volti. Cu cat voltajul este mai mare, cu atat va creste viteza de gaurire. Ia-ti si acumulatori de schimb, ca sa nu ramai cu treaba neterminata.

Cheile fixe, cele ajustabile si cele de tip clicket sunt unelte robuste si de nadejde. Totusi, doar cu ele treaba pe care o ai de facut ar putea merge cam incet. Mult mai eficient ar fi sa folosesti functia de insurubare a bormasinii profesionale si sa termini treaba in mai putin de jumatate din timp.

5. Un burghiu de presa

Pentru a putea da, cu precizie, gauri de dimensiuni variate in suprafete metalice, un burghiu de mana nu va fi suficient. Vei avea nevoie de unul de presa, pe care sa il poti fixa pe bancul de lucru. Ar fi mai sigur si mai eficient sa lucrezi cu o astfel de unealta fixa.

Optional, ai putea sa iti dotezi atelierul si cu un fierastrau circular. Il vei putea folosi pentru a da forma unor piese, pentru a pregati o cusatura pentru sudura sau pentru a ascuti diverse unelte. In comparatie cu o simpla lampa de gaz, spre exemplu, un circular de mana va fi mult mai util.

Ca sa poti folosi pentru mai multa vreme utilajele agricole, la capacitate maxima, trebuie sa le intretii corespunzator. Asigura-te ca ai, in atelierul mecanic al fermei, toate cele cinci unelte indispensabile despre care ti-am dat detalii in textul mai sus. În acest fel, vei fi sigur ca, oricand e nevoie, poti repara defectiunile masinilor tale agricole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE