Meteorologii au emis o informare de intensificari ale vantului, ninsori si ploi pe toata durata weekendului, astfel de fenomene urmand sa aiba loc in intreaga tara.
Potrivit ANM, aria ploilor se va extinde treptat, cuprinzand majoritatea regiunilor. In jumatatea de vest a tarii se vor cumula in medie 15 – 20 l/mp. In zona montana, la altitudini de sub 1.800 de metri, vor predomina ploile si, in special, in masivele vestice si nordice, se vor inregistra prin cumulare cantitati de apa de 25 – 30 l/mp. Izolat, vor fi conditii de polei, anunta meteorologii citati de Agerpres.
Incepand de sambata seara, la munte treptat vor predomina ninsorile, care local vor deveni mai consistente, iar vantul va continua sa aiba intensificari, viscolind si spulberand ninsoarea. In nord, nord-vest si centru, precipitatiile, in general slabe, vor fi si sub forma de lapovita sau ninsoare.
Prognoza agrometeorologica: 3 – 9 februarie
In aceasta perioada va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, in aproape toate regiunile agricole. Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre -6…14°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…12°C, in majoritatea zonelor de cultura.
Temperatura maxima a aerului va oscila intre -2…16°C, pe aproape intreg teritoriul. Temperatura minima a aerului se va incadra intre -11…11°C in cea mai mare parte a teritoriului, cele mai scazute valori fiind posibile in zonele depresionare, producandu-se inghet la sol.
Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), insotite de intensificari temporare ale vantului, in majoritatea regiunilor. De asemenea, izolat la inceputul intervalului cantitatile de apa pot fi mai insemnate cantitativ.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de apa in cultura graului de toamna pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe intreg teritoriul agricol. Izolat in nordul, nord-estul Moldovei si centrul Dobrogei se vor inregistra deficite moderate de umiditate in sol.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Regimul termic favorabil din aer va determina o evolutie lenta a proceselor de crestere si dezvoltare la speciile de toamna, indeosebi in jumatatea de sud a tarii. De asemenea, in restul zonelor agricole se va semnala in continuare starea de repaus vegetativ.
Orzul si graul de toamna vor parcurge rasarirea, aparitia frunzei a treia si infratirea (25-100%), in cea mai mare parte a tarii.
Sub aspect fenologic, rapita aflata la infrunzire (6-11 frunze) va prezenta o stare de vegetatie in general buna si medie, respectiv medie si slaba in culturile infiintate in afara epocii optime.
Speciile pomicole si viticole vor inregistra in continuare starea de repaus biologic, la nivelul intregii tari.
Lucrarile agricole specifice se vor efectua in general normal, in aproape toate regiunile agricole ale tarii, exceptand zilele cu precipitatii.