Ai pamant la tara? Iata ce legi se pregatesc in Parlament

Facebook
Twitter

Dupa intrarea in vigoare a Legii 17/2014 privind vanzarea terenurilor agricole situate in extravilan, au aparut numeroase propuneri de amendare a actului normative.

In prezent, in sertarele parlamentarelor se afla mai multe proiecte, unele respinse de senatori, altele respinse de deputati, altele care contin prevederi care s-ar aplica doar pana la finele acestui an si care inca nu au intrat in dezbatere.

Unele propuneri vin ca raspuns la solicitarea fermierilor de a se interzice vanzarea terenurilor agricole catre straini. Insa, la aderare la UE, Romania s-a angajat sa faca anumiti pasi si sa liberalizeze piata funciara, ceea ce s-a si intamplat. Insa, si pana atunci strainii puteau cumpara teren si inainte, linistitit, daca se asociau intr-un SRL cu un roman si achizitionau terenul pe firma.

Acum, un grup de parlamentari de la mai multe partide sustin introducerea unui nou paragraph in Legea 17/2014, care sa prevada ca cetatenii statelor care ingradesc accesul cetatenilor romani la achizitia de teren agricol sa aiba parte de acelasi tratament in Romania.

„Unele state (…) prevad conditii limitative la cumpararea de terenuri, conditii indreptate impotriva cetatenilor romani care intentioneaza sa achizitioneze terenuri pe teritoriul lor. In aceasta situatie, statul roman va adopta conditii limitative identice adresate cetateanului statului respectiv, care intentioneaza sa cumpere teren in Romania”, se precizeaza in proiectul respins de Senat.

Vanzarea fara respectarea acestor conditii de reciprocitate ar urma sa fie interzisa se va sanctiona cu nulitate absoluta a contractului. Aceeasi soarta o vor avea si contractele incheiate intre parti care au incheiat dreptul de preemptiune, daca proiectul va trece de plenul deputatilor. Comisia pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice de la Camera Deputaților a avizat negativ proiectul, la fel si Guvernul.

Un alt proiect depus anul acesta la Senat si Camera intareste dreptul de preemptiune al arendasilor. Astfel, arendasii care doresc sa cumpere sterenul agricol situat in extravilan trebuie sa detina contract de arenda legal incheiat cu cel putin un an inainte de data afisarii ofertei de vanzare la sediul primariei.

Introducerea acestei prevederi este necesara, in viziunea initiatorilor, deoarece au fost intalnite foarte des situatii in care proprietarul a scos la vanzare terenul care nu era arendat, preemptorii au depus acceptarea ofertei de cumparare, insa proprietarul a retras oferta de vanzare. Ulterior, acesta incheie un contract de arenda cu un comparator dorit de el, aceasta persoana devenind preemptor de rang superior.

Apoi, terenul este scos din nou la vanzare, cu acleasi pret, insa arendasul „artificial” profita de oferta. In aceste conditii, vecinul nu are nicio sansa legala de a-si extinde o exploatatie in mod legal.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE