Impresionata de dealurile mov cultivate cu lavanda din Franta, dar si contrariata de suprafetele agricole de la noi lasate in paragina, Anca Serpar, din Cluj-Napoca, a reusit acum cinci ani sa isi vanda visul cu ochii, infiintandu-si, pe o suprafata de 8.000 de mp, propria sa cultura de „aur mov”.
In prezent, Anca Serpar comercializeaza prin intermediul unui magazin online flori, buchete, saculeti, marturii sapun, miere si decoratiuni cu lavanda. Mai mult decat atat, aceasta ofera celor interesati si butasi de lavanda din cultura proprie, iar in scurt timp va incepe sa vanda si ulei esential de lavanda.
„Eram intr-o perioada in care doream sa fac ceva in plus pentru serviciu si, de asemenea, sa imi completez veniturile. Totodata, am vrut foarte mult sa fac ceva cu terenul pe care il aveam, mai ales dupa ce am auzit la stiri ca avem aproape 14 milioane de hectare de teren agricol necultivat. Am avut si cativa prieteni care fusesera in Franta si au fost foarte impresionati de culturile de lavanda de acolo. Prin urmare, asa s-a nascut dorinta de a infiinta o asemenea cultura in Romania”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Anca Serpar.
Infiintata in 2010, cultura de lavanda se afla in localitatea Bontida, la circa 30 de km de Cluj Napoca. Butatii de lavanda au fost plantati manual la 50 cm pe rand, cu un metru intre randuri.
„Am adus butasii de lavanda din Olanda, deorece la momentul respectiv in Romania mi s-a parut mult prea scump sa ii achizitionez. Anul acesta am cumparat de asemenea cateva varietati si din Franta. Am vreo 50 de varietati in total, lavanda alba, rox, mov deschis, inchis si multe altele”, afirma Anca Serpar.
Cele mai rezistente soiuri de lavanda pentru conditiile climatice de la noi sunt Angustifolia si Lavandinul (sinonim X-Intermedia). „X Intermedia este un hibrid, incrucisare intre Angustifolia si Latifolia, steril, care se inmulteste doar prin butasi. Are un randament mai mare fata de Angustifolia si este cel mai cultivat la nivel mondial. Pe de alta parte, Angustifolia are un ulei fin directionat in principal spre industria de parfumerie si farmacie”, spune Anca Serpar.
Cei care doresc sa infiinteze o cultura de lavanda ar trebui sa dispuna, pentru un hectar, de circa 21.000 lei (4.700 euro), considera Anca Serpar. Cu toate acestea, profiturile pot ajunge la peste 8.000 de euro, pe hectar, incepand cu anul trei, atunci cand planta ajunge la maturitate. De exemplu, decorurile pe care le realizeaza din lavanda sunt vandute de Anca Serpar cu sume cuprinse intre 15 si 200 de lei.
„Costurile nu sunt dintre cele mai mici pentru infiintarea unei culturi. Investitia cea mai mare este in materialul saditor. Daca este o cultura ingrijita poate sa ajunga si la 12 ani pe productie, pentru ca de altfel planta poate sa traiasca pana la 30 de ani. Noi acum ne-am dotata si cu o distilerie prin intermediul careia vrem sa obtinem ulei esential de lavanda. Dorim sa facem si acest produs finit, care se poate comercializa cu 25-45 de lei, sticluta de 10 ml”, explica Anca Serpar.
O contributie destul de importanta la succesul Ancai Serpar a constituit-o si accesarea fondurilor europene nerambursabile, in valoare de 25.000 de euro, prin Masura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, din vechiul PNDR 2007-2013.
„Chiar daca am auzit si situatii mai putin placute, pentru mine a fost o experianta chiar buna. Spun asta in sensul in care proiectul a fost verificat, s-a obtinut punctajul pe el, respectand tot ceea ce am trecut in documente. Prin urmare, ai sanse mari sa ai succes, daca te informezi foarte bine. Apoi e important un consultant bun, care sa te indrume. Nu e imposibil sa accesezi fonduri europene”, mai spune Anca Serpar.
Un avantaj al celor care aleg sa cultive si apoi sa comercializeze lavanda este ca aceasta planta poate fi valorificata prin o multime de moduri.
„Este planta pe care nu o pierzi sub nicio forma. Poti sa o vinzi simplu, ca planta, care sa fie ulterior folosita in scop peisagistic sa spunem sau poti sa o pastrezi intr-un ghiveci. Poti de asemenea sa o vinzi in buchete decorative. Daca nu o vinzi in buchete proaspete, o poti comercializa in buchete uscate. Daca nici asanu vrei, ai posibilitatea sa o folosesti la fel si fel de produse artizanale. Pierzi planta doar daca nu te organizezi”, afirma Anca Serpar.
Unul dintre proiectele de viitor la care lucreaza Anca Serpar este infiintarea unei asociatii a cultivatorilor de lavanda, pentru a inlesni schimbul de experienta.
„Intentionam sa infiintam o asociatie a cultivatorilor de lavanda. Suntem in faza in care intocmim actele. Dorim sa avem o colaborare intre acestia, sa avem un schimb de experienta. Modelul acesta se gaseste preponderent in Franta, in Statele Unite. Ne-am gandit ca ar fi mai mult decat necesar si pentru Romania. Nu doar americanii pot face lucruri valoaroase, ci si noi”, este de parere tanara din Cluj.
Lavanda sau levantica este o planta originara din zona Mediteraneana, considerata arbust de talie mica, cele mai vechi plantatii de acest gen, de aproape 100 de ani, fiind gasite in Vestul Europei.