In contextul scandalului recent legat de infectarea cu E.coli, deputatii si reprezentantii Ministerului Agriculturii dezbat astazi un proiect de lege care prevede ca pe etichetele cutiilor de lapte sa se noteze daca laptele este din import sau nu si daca a fost folosit lapte praf in procesul de productie.

In prezent, etichetele produselor informeaza consumatorul doar asupra producatorului, nu si asupra tarii de provenienta a laptelui.

In expunerea de motive a legii se noteaza ca Regulamentul European nr. 1169/2011 prevede ca produsele alimentare introduse pe piata incepand cu decembrie 2014 sa respecte normele de etichetare cuprinse in Regulament.

Totodata, la articolul 39, in Regulamentul mentionat anterior, se noteaza ca statele membre pot adopta dispozitii privind mentiuni obligatorii suplimentare pentru anumite tari cu respectarea procedurii de la art.45.

Potrivit unei statistici publicate de Consiliul Concurentei, doar 63% din laptele de consum din supermarketuri si hipermarketuri este romanesc, 36% fiind importat din tarile UE si 1% fiind din statele extra comunitare.

Cu toatea acestea, spun initiatorii legii, daca se citeste pe eticheta pungii sau cutiilor de lapte „fabricat in Romania”, nu inseamna ca acesta provide de la vacile din Romania, ci doar a fost ambalat la noi.

„Populatia in general este pacalita prin utilizarea denumirii de lapte de vaca sau lapte autentic, deoarece nu este acel aliment care este obtinut direct de la vacile de lapte. In majoritatea cazurilor, acel lapte proaspat pentru consum este un amestec de lapte praf, a carui valoare nutritionala este foarte scazuta”, se noteaza in expunerea de motive a legii.

Initiatorii acestei legi sunt deputatii Liviu Harbuz, Ioan Dirzu, Ion Melinte, Zisu Stanciu si Marian Ghiveciu.

Potrivit unor date Eurostat, doar 22 % din laptele produs de fermierii romani ajunge sa fie procesat in fabricile locale, media europeana fiind de peste 90%.

Share on Facebook