Cadastrarea terenurilor agricole ar putea scoate la iveala nereguli grave in ceea ce priveste corectitudinea eliberarii titlurilor de proprietate. Mai mult decat atat, aproape 10% din actualii proprietari de pamant s-ar putea trezi fara terenuri, este de parere Laurentiu Baciu, liderul LAPAR.
„In ceea ce priveste cadastrarea, s-ar putea sa avem multe surprize in urma acestui proces. In foarte multe situatii, punerile in posesie au fost facute din birou, ajugandu-se la un moment dat sa existe 3 proprietari la acelasi tarus. Imi e tare teama, acum cand se va face cadastrarea, ca 10% din proprietarii de pamant vor ramane fara teren. Nu va mai spun ca toate retrocedarile care s-au facut, alea cu smecherii, au fost facute cu acte false. Pe de alta parte, masuratorile nu sunt facute cum trebuie. Cel care spune ca are un hectar are ba mai putin, ba mai mult. De aceea, eu am insistat la APIA ca recunoasterea sa se faca pe bloc fizic, nu pe parcela, deoarece sunt multe situatii neclare”, a declarat Laurentiu Baciu, in cadrul unei conferinte.
Ministerul Agriculturii nu are control asupra cadastrarii
Seful MADR, Achim Irimescu, a recunoscut ca institutia sa nu are niciun control asupra procesului de cadastrare, primariile fiind cele care trebuie sa organizeze licitatii in acest sens.
„Primariile sunt cele care fac licitatii pentru cadastrare, insa din pacate primarii nu sunt suficient de motivati. In mod sigur acest proces se va intarzia, insa ministerul nu are un control asupra acestei situatii”, a declarat Achim Irimescu.
Cadastrul la nivel national reprezinta un obiectiv deosebit de important pentru Romania, in conditiile in care subventiile de la Bruxelles se vor da, incepand cu anul 2018, pe exploatatie si nu pe unitatea de suprafata.
La mijlocul lunii noiembrie, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) a anuntat ca locuintele din 63 de comune vor fi incluse in prima faza a lucrarilor de cadastru general gratuit prin Programul National de Cadastru si Carte Funciara 2015 – 2023 (PNCCF).
Programul National de Cadastru se desfasoara in perioada 2015 — 2023 si are ca obiectiv inregistrarea sistematica a imobilelor in 2.337 de Unitati Administrativ Teritoriale situate in mediul urban si rural. Programul a fost instituit in scopul inregistrarii gratuite a imobilelor in sistemul integrat de cadastru si carte funciara si al eliberarii certificatelor pentru inscrierea in cartea funciara a posesorilor ca proprietari si, dupa caz, a dezbaterilor succesorale.
Bugetul programului de cadastrare este de peste 1,2 miliarde de euro, sursele de fiintare fiind veniturile proprii ale Agentiei Nationale de Cadastru si fondurile externe nerambursabile din Programului Operational Regional.