septembrie 24, 2021

Agrometeo: temperaturi optime la nivelul solului si un grad de aprovizionare cu apa bun. Iata situatia pentru fiecare cultura

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Gradul de aprovizionare cu apa a solului in cultura graului de toamna, in stratul 0-20 centimetri, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime in aproape toata tara, potrivit prognozei agrometeorologice publicate de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), pentru perioada 13-19 noiembrie 2020.

In Dobrogea, local in nordul, nord-estul si estul Munteniei, estul si izolat in sud-vestul Olteniei, sud-estul Moldovei se va semnala seceta pedologica moderata, puternica si extrema, avertizeaza agrometeorologii.

Pe fondul temperaturilor favorabile din aer si sol, procesele de crestere si dezvoltare ale speciilor de toamna (rapita, orz si grau) vor evolua pe ansamblu in bune conditii, iar in depresiunile nordice si centrale ritmurile de vegetatie ale plantelor vor fi usor mai lente.

Orzul si graul de toamna, in functie de data semanatului si agrotehnica aplicata isi vor continua germinarea (75-100%), rasarirea (40-100%) si aparitia frunzei a treia (20-100%), pe aproape intreg teritoriul. Cele mai avansate in vegetatie vor fi cerealierele infiintate in epoca optima la care se va semnala faza de infratire (10-60%). In Dobrogea, Muntenia, Moldova si Crisana, cultura de rapita infiintata in perioada optima va parcurge infrunzirea (6-11 frunze). Starea de vegetatie a plantelor se va mentine medie si buna pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului, iar pe terenurile afectate de seceta pedologica, uniformitatea si vigurozitatea va fi medie si slaba.

La nivelul intregii tari, speciile pomicole si viticole isi vor definitiva faza de maturare a lemnului/coardelor, inregistrandu-se predominant ingalbenirea si caderea fiziologica a frunzelor.

Lucrarile agricole de sezon se vor efectua, in general, in conditii relativ bune, precizeaza ANM..

Specialistii ANM afirma ca in acest interval se va mentine un regim termic al aerului normal, in majoritatea zonelor de cultura. Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 2 si 12 grade Celsius, pe intreg teritoriul agricol, limite apropiate de mediile multianuale. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 7 si 16 grade Celsius, in cea mai mare parte a tarii, iar cea a minima va fi cuprinsa intre -4 si 9 grade Celsius la scara intregii tari, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiunile din estul Transilvaniei.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va oscila intre 5 si 12 grade Celsius in zonele de campie, favorabila parcurgerii proceselor vegetative ale culturilor de toamna semanate pana la aceasta data.

In perioada analizata se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, fiind insotite de intensificari temporare ale vantului, in aproape toata tara. Totodata, in zonele joase se va produce ceata, izolat asociata cu burnita.

Evolutia starii de vegetatie pentru perioada estimata utilizeaza prognoza meteorologica pe scurta/medie durata asociata cu informatiile fenologice colectate saptamanal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din Romania situate in apropierea statiilor meteorologice cu program agrometeorologic din reteaua Administratiei Nationale de Meteorologie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE