Agrometeo: temperaturi mai mari decat media perioadei si aprovizionare buna cu apa la culturile de toamna, in aproape toata tara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urmatoarele zile, temperaturile inregistrate la nivelul aerului vor fi mai ridicate decat normalul acestei perioade, iar rezerva de umiditate in majoritatea culturilor de toamna se va incadra in limite normale, apropiate de optim, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 22-28 decembrie.

Caracteristici meteorologice

In acest interval va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, in majoritatea zonelor de cultura. Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre -2…11°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C, in aproape toata tara.

Temperatura maxima a aerului va oscila intre 0…15°C, in cea mai mare parte a teritoriului agricol. Temperatura minima a aerului se va situa intre -3…8°C, in majoritatea regiunilor. Se intrevad ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), insotite de intensificari de scurta durata ale vantului. In zonele joase si de lunca se va semnala ceata, asociata cu burnita, iar izolat vor fi conditii de producere a poleiului.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate in cultura graului de toamna, pe adancimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Local in estul, sud-estul si centrul Dobrogei, continutul de apa din sol va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata si puternica.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Conditiile agrometeorologice vor fi in general favorabile parcurgerii in bune conditii a proceselor vegetative la culturile de camp, in majoritatea regiunilor. Totodata, in zonele depresionare, ritmurile de crestere si dezvoltare ale plantelor vor evolua in continuare mai lent.

Sub aspect fenologic, cerealierele de toamna (orz si grau) se vor afla la rasarire, aparitia frunzei a treia si infratire (30-100%), pe aproape intreg teritoriul, cu o stare de vegetatie a culturilor in general medie si buna, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive si pe suprafetele agricole cu deficite de umiditate in sol.

La rapita se va semnala dezvoltarea aparatului foliar, plantele avand in medie 9-13 frunze, in cea mai mare parte a tarii. Speciile pomicole si viticole isi vor continua stadiul de repaus vegetativ, in majoritatea plantatiilor.

Lucrarile agricole specifice (eliberarea terenurilor de resturile vegetale ,araturi, fertilizari, etc.) se vor putea efectua doar in zilele fara precipitatii.

Recomandari de specialitate

  • Verificarea sistematica a viabilitatii plantelor la culturile de toamna si a elementelor de rod la pomii fructiferi si vita-de-vie;
  • Administrarea ingrasǎmintelor minerale pe baza de fosfor si potasiu la speciile de toamnǎ semanate in epoca optima;
  • Lucrǎri de intretinere in plantatiile pomicole si viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE