Eurostat: painea din Romania, cu 50% mai ieftina decat media UE

Facebook
Twitter

In Romania, painea este cu 50% mai ieftina decat media preturilor practicate in spatiul intracomunitar, insa si consumul de paine este cel mai mare din UE. Romanii consuma de doua ori mai multa paine decat britanici sau francezi, se arata intr-o analiza Eurostat.

Concret, un roman consuma anual 94 de kilograme de paine si/sau produse de panificatie, in timp ce un german consum 72 de kilograme de paine pe an, iar un italian sau un francez, cate 69. Britanicii consuma anual 57 de kilograme de paine, in timp ce spaniolii mananca doar 51.

Datele Eurostat arata ca preturile la paine in Romania sunt mai mici si decat in alte state care nu sunt membre ale Uniunii Europene, precum Macedonia de Nord, Albania, Serbia si Bosnia-Hertegovina, iar Romania are cele mai mici preturi la paine din toate cele 37 de state analizate de Eurostat.

Astfel, cele mai mici preturi la paine si cereale in 2019 au fost inregistrate in Romania, cu 47% sub nivelul din UE, urmata de Bulgaria, 35% sub nivelul din UE, si Polonia, cu 30% sub nivelul din UE.

In anul 2019, Romania a exportat 5,3 milioane de tone de grau, fiind pe locul al doilea, dupa Franta. Anul trecut, produsele de panificatie s-au clasat pe locul al II-lea in topul importurilor, dupa carnea de porc, potrivit datelor INS. In 2019, Romania a importat produse de panificatie in valoare de peste 250 de milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE