Pretul painii din Romania a crescut mai mult decat media UE

Facebook
Twitter

In luna august 2022, pretul painii a crescut cu 25,2%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. In prezent, cresterea este mai mare decat media UE, in ciuda potentialului agricol ridicat din tara noastra.

Potrivit Eurostat, pretul painii in UE era, in medie, cu 18% mai mare decat in luna august 2021.

„Aceasta este o crestere uriasa comparativ cu luna august 2021, cand pretul la paine a fost, in medie, cu 3% mai mare decat in luna august 2020”, a informat Eurostat.

Insa unele tari UE au fost afectate mai mult decat altele.

Citeste si: ANM: Cod galben de ploi si vijelii in intreaga tara, pana duminica

Cele mai mari cresteri ale pretului painii au fost inregistrate in Ungaria (cu un avans de 66% in luna august 2022 comparativ cu luna august 2021), urmata de Lituania (33%), Estonia si Slovacia (ambele cu 32%). La polul opus, cele mai mici cresteri ale preturilor painii au fost inregistrate in Franta (8%), Luxemburg si Tarile de Jos (ambele cu 10%).

Eurostat spune ca painea, legumele si carnea, alimentele in general au devenit mai scumpe, o crestere deosebita fiind inregistrata la uleiul de gatit si grasimi.

Aceasta evolutie este cauzata in special de invazia rusa in Ucraina, care a perturbat semnificativ pietele globale in conditiile in care Rusia si Ucraina sunt mari exportatori de cereale, oleaginoase (in special floarea soarelui) si ingrasaminte.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE