Din punctul de vedere al agricultorului, venirea toamnei aduce cu sine sezonul recoltarilor, dar si cel al pregatirii terenurilor pentru viitoarele culturi. Solul trebuie temeinic pregatit pentru iarna, astfel incat sa asigure o productivitate ridicata in anul urmator.
Indiferent daca pe terenuri se vor face insamantari de toamna sau de primavara, araturile sunt recomandate dupa incheierea recoltarilor, mai ales pentru refacerea terenului agricol. Calitatea lucrarii este si ea extrem de importanta, intrucat o aratura de proasta calitate sau facuta neglijent poate insemna bani pierduti si munca irosita.
Cateva aspecte care trebuie luate in consideratie
- De la plantare pana la recoltare, campurile sunt strabatute de masini agricole in mod constant. Utilajele de astazi devin din ce in ce mai mari si grele. Combinele, tractoarele, masinile de imprastiat sau semanatorile strabat campurile in toate directiile, astfel incat, pana la recoltare, structura solului nu mai este uniforma. Iata de ce gestionarea tasarii solului este un obiectiv cheie al aratului de toamna.
- Procurarea de utilaje performante si intretinerea lor in perfecta stare de functionare sunt conditii absolut necesare unor lucrari agricole de calitate. Alaturi de pluguri, scarificatoare si grape, tractorul, ca element principal, trebuie ales astfel incat sa satisfaca necesitatile de putere, confort si productivitate – gama de tractoare Renault este un bun exemplu in acest sens.
- In unele zone si pentru anumite plante (cereale de primavara, in, canepa sau mazare), aratul de suprafata, la o adancime de 22-25 de centimetri este suficient pentru a pregati solul. In zonele cu strat de pamant suficient de gros si pentru agricultura radacinoaselor, a florii-soarelui sau a porumbului, este nevoie de o aratura in profunzime (30 de centimetri). Totul depinde de situatia particulara a fiecarui teren agricol si de rotirea culturilor.
- Este bine ca pamantul sa fie reavan in momentul executarii araturii de toamna. Daca este uscat, plugul va desprinde pamantul in bulgari mari, care vor trebui apoi maruntiti, necesitand astfel cheltuieli suplimentare si un volum mai mare de munca.
- Adancimea stratului arat trebuie schimbata de la an la an. In acest fel, se va evita hardpanul – stratul impermeabil si tasat de pamant, care se formeaza in solurile argiloase si pe care radacinile plantelor nu-l pot patrunde. Daca acest lucru se intampla, vor trebui executate lucrari de afanare ale zonei – subsolaj – care sunt costisitoare.
Avantajele aratului de toamna
- Are un rol determinant in pregatirea patului germinativ si in refacerea structurii de baza a solului. Aratul presupune aerarea solului, spargerea bulgarilor de pamant si maruntirea lor, ceea ce ajuta la germinarea si cresterea viitoarelor plante. Ele vor putea, astfel, sa-si gaseasca spatiul necesar dezvoltarii si extinderii radacinilor.
- Noul camp arat va fi bogat in oxigen. Structura terenului fiind refacuta, acesta isi va mari porozitatea, ceea ce este esential pentru absorbtia apei, a oxigenului si a altor substante organice. In plus, reziduurile culturilor anterioare care sunt rasturnate de brazda facuta de plug devin sursa de nutrienti pentru viitoarele plante.
- Aratul de toamna favorizeaza distrugerea buruienilor si reducerea activitatii daunatorilor de toate felurile, care impiedica sau ingreuneaza cresterea culturii.
- Daca este executata la vreme, cu cel putin trei saptamani inaintea primului inghet, aratura de toamna va furniza suficient timp ingrasamintelor si reziduurilor culturii anterioare sa continue procesele microbiene de mineralizare si transformare, imbogatind solul cu substantele nutritive necesare.
- Prin araturile de toamna, terenul poate acumula cantitati mai mari de apa in perioada de iarna iar procesul de inghet-dezghet va reface structura de baza a solului.
Desi in ultimul timp exista o tendinta tot mai mare de a renunta la aratul de toamna in favoarea unei asa-numite agriculturi „no-till”, avantajele pe care le-am enumerat mai sus reprezinta tot atatea motive de a pregati pamantul in sezonul de toamna pentru viitoarele recolte.
Sursa FOTO: Shutterstock