Eurostat: pretul painii, in Romania, crestere cu 25,2% mai mare fata de anul trecut

Facebook
Twitter

In august 2022, in Romania, pretul painii a fost cu 25,2% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut, arata datele Eurostat.

Potrivit Eurostat, pretul painii in UE era, in medie, cu 18% mai mare decat in luna august 2021.

„Aceasta este o crestere uriasa comparativ cu luna august 2021, cand pretul la paine a fost, in medie, cu 3% mai mare decat in luna august 2020”, a informat Eurostat.

Citeste si: Decizie drastica: fermierii chinezi isi distrug recoltele, din cauza restrictiilor COVID

Insa unele tari UE au fost afectate mai mult decat altele.

Cele mai mari cresteri ale pretului painii au fost inregistrate in Ungaria (cu un avans de 66% in luna august 2022 comparativ cu luna august 2021), urmata de Lituania (33%), Estonia si Slovacia (ambele cu 32%).

La polul opus, cele mai mici cresteri ale preturilor painii au fost inregistrate in Franta (8%), Luxemburg si Tarile de Jos (ambele cu 10%).

Eurostat spune ca painea, legumele si carnea, alimentele in general au devenit mai scumpe, o crestere deosebita fiind inregistrata la uleiul de gatit si grasimi.

Aceasta evolutie este cauzata in special de invazia rusa in Ucraina, care a perturbat semnificativ pietele globale in conditiile in care Rusia si Ucraina sunt mari exportatori de cereale, oleaginoase (in special floarea soarelui) si ingrasaminte.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE