Efectelele scumpirilor la gaze si curent: cererea de lemn de foc a explodat in Franta

Facebook
Twitter

Din cauza cresterii preturilor la electricitate si gaze, cererea de lemn de foc a explodat in Franta, iar vanzatorii sunt nevoiti chiar sa rationalizeze si sa refuze unii clienti, noteaza AFP.

Vanzator de lemne la Wissembourg, in apropiere de granita Frantei cu Germania, Christophe Glad face de 23 de ani aceasta meserie insa anul acesta este unul deosebit.

„Sunt tot timpul pe drum sa fac livrari. Suntem obligati sa rationalizam, sa facem doua si chiar trei livrari pentru ca clientii sa poata sa inceapa iarna”, explica Christophe Glad care este si presedintele sindicatului comerciantilor de lemne de incalzire din Alsacia.

Citeste si: Ministerul Agriculturii a primit 2,87 miliarde de euro de la UE. Unde s-au dus banii?

Multi din clientii lui Christophe Glad sunt din Germania, unde speculatiile cu lemne sunt importante.

Daca in Franta pretul unui metru cub de lemn oscileaza intre 90 si 100 de euro, fata de 70 pana la 80 de euro anterior, in Germania, unde dependenta de gazele rusesti este una puternica, poate ajunge pana la 200 de euro.

„Sunt din ce in ce mai multi oameni care vor sa faca economii iar folosirea lemnului drept principala modalitate de incalzire este energia cea mai ieftina”, confirma si Laura Menrath, asistent administrativ la firma Moose, o companie specializata in productia de sobe si seminee care are sediul la Vendenheim, in apropiere de Strasbourg.

Laura Menrath a precizat ca a constatat o explozie a cererii pentru sobele pe busteni in acest an, fata de cele pe peleti.

„Inainte erau in proportie de 50/50” dar acum sobele pe busteni sunt in crestere puternica iar la firma Moose „doar o persoana din 20 se mai intereseaza in prezent de sobe pe peleti”, explica Laura Menrath.

Razboiul din Ucraina a stimulat piata europeana, estima inca din luna noiembrie presedintele Federatiei instalatorilor de sobe si seminee (FIPC), Patrice Escrieut.

Acesta a explicat ca una din consecinte este o aglomerare la nivelul uzinelor, ceea ce duce la intarzieri in fabricarea sobelor care pot varia de la patru pana la 12 luni.

In aceste conditii, este deja prea tarziu pentru cei care viseaza la achizitionarea unei sobe in aceasta iarna si care sunt invitati sa comande de pe acum pentru a putea intra in posesia sobelor pentru iarna lui 2023.

In contextul acestei cereri crescute, vanzatorii de lemne, care in mod traditional isi fac stocuri inainte de venirea iernii, abia pot face fata cererii in ultimele saptamani.

In mod normal, „facem livrari inca din vara”, insa in acest an avem „intre 30 si 50 de apeluri pe zi”, iar in unele zile „chiar si pana la 100 de apeluri”, sustine Christophe Glad .

Acesta a fost nevoit sa renunte sa mai livreze unor persoane care au optat prea tarziu in acest an pentru incalzirea pe lemne.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE